Nooit Meer Slapen

Met o.a. Douwe Draaisma, Yvonne Dröge Wendel en Brace

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Douwe Draaisma, Yvonne Dröge Wendel en Brace

Douwe Draaisma is als hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij maakte naam met 'De metaforenmachine' (1995). In zijn nieuwe boek 'Als mijn geheugen me niet bedriegt' gaat het over de gevolgen van ingrijpende ervaringen op je geheugen. Verder brengen we een bezoek aan beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel, en zanger Brace vertelt over zijn muzikale theatertour.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Douwe Draaisma: Als mijn geheugen me niet bedriegt

vanaf 00:02:49

Douwe Draaisma is als hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij maakte naam met 'De metaforenmachine' (1995), dat het fundament heeft gelegd onder zijn oeuvre, en bij een groot publiek vooral met 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' en het 'Vergeetboek'. In zijn nieuwe boek 'Als mijn geheugen me niet bedriegt' gaat het over de gevolgen van ervaringen die zo ingrijpend zijn dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Pieter van der Wielen spreekt met Douwe Draaisma.

Yvonne Dröge Wendel wint de Dr. A.H. Heinekenprijs

vanaf 01:11:01

We bezoeken de werkruimte van beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel, die aanstaande donderdag de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst krijgt uitgereikt. Zij onderzoekt 'op speelse en filosofische wijze' hoe objecten ons gedrag beïnvloeden. Tegenwoordig reist Dröge Wendel rond met een zwarte, vilten bal van 3,5 meter doorsnee om te zien hoe die zich, met hulp van het publiek, een weg baant door de openbare ruimte. Jan Paul de Bondt sprak haar.

Open Kaart: zanger Brace

vanaf 01:25:56

Eddy Brace Rashid MacDonald, beter bekend als zanger onder de naam Brace (1986) is vanuit een ver verleden bekend van bescheiden hits als 'Moppie' en 'Ik ben je zat'. Vervolgens ging het even niet zo goed met hem. Hij belandde in de gevangenis, maar herpakte zich na een vervroegde vrijlating. Nu besloot hij net zoals collega en vriend Ali B het theater in te gaan. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Brace persoonlijke vragen over leven en werk.

Marilyn Monroe op het witte doek: Gentlemen Prefer Blondes

vanaf 01:44:41

Deze week besteden we elke dag aandacht aan films met Marilyn Monroe. Dit jaar zou zij 90 jaar oud zijn geworden. Verslaggeefster Remy van den Brand bespreekt vier films met criticus Guus Luijters. Vandaag: 'Gentlemen Prefer Blondes' uit 1953.

advertentie