Nooit Meer Slapen

Met o.a. Elvis Peeters, robotgevoelens en Kraantje Pappie

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Elvis Peeters, robotgevoelens en Kraantje Pappie

Elvis Peeters is het pseudoniem van het Vlaamse schrijversduo Jos Verlooy en Nicole Van Bael. Eerder verschenen van Elvis Peeters de boeken 'De ontelbaren' (2005), 'Wij' (2009) en vorig jaar 'Jacht'. Nu komt hij met 'Ik bid de liefde', een hertaling van 33 minneliederen van Henric van Veldeke die uit de twaalfde eeuw dateren. Verder bespreken we robotgevoelens met Erik van der Veen, en is rapper Kraantje Pappie te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Elvis Peeters hertaalde 33 minneliederen in 'Ik bid de liefde'

vanaf 00:00:37

Elvis Peeters begon ooit als punkzanger. Hij schreef onder die naam, pseudoniem van Jos Verlooy, ook theaterstukken, gedichten en boeken samen met co-auteur Nicole Van Bael. Ze opereren samen onder zijn pseudoniem en schreven een uiteenlopend oeuvre: van de bijna profetische vluchtelingenroman 'De ontelbaren' (2005) via ontspoorde jongeren in 'Wij' (2009) en het vorig jaar verschenen 'Jacht', waarin mensen en dieren gelijkwaardige personages zijn. Nu komt Elvis Peeters met 'Ik bid de liefde', een hertaling van 33 minneliederen van Henric van Veldeke die uit de twaalfde eeuw dateren. Pieter van der Wielen spreekt met hem.

Kan een robot psychische problemen ontwikkelen?

vanaf 01:09:03

We behandelen elektronische apparaten als onze slaven. Toch worden robots steeds gevoeliger, en gaan ze steeds meer ons gaan lijken. Voelt een laptop onze vingers op haar trackpad? Worden Furbies geplaagd door verlatingsangst? Kan Apple's Siri depressief worden? Beeldend kunstenaar Erik van der Veen richtte een psychiatrische kliniek voor robots in. Verslaggever Mathijs Deen nam er een kijkje.

Open Kaart: rapper Kraantje Pappie

vanaf 01:23:02

Alex van der Zouwen, beter bekend als Kraantje Pappie, brengt op 28 oktober zijn nieuwe album 'Crane III' uit. Kraantje Pappie is vooral bekend van het nummer 'Waar is Kraan?', dat verscheen op zijn debuutalbum 'Crane'. Met zijn derde album heeft 'De Kraan' nu de 'Crane'-trilogie voltooid. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Kraantje Pappie persoonlijke vragen over leven en werk.

MacGuffin: het verhaal na de schaar

vanaf 01:42:09

Als het over design gaat, dan gaat het vaak over ‘de grote namen, de belangrijke ontwerpers’. Maar daar wilden Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven nu eens niet over schrijven. Zij bedachten het tijdschrift MacGuffin, over wat er eigenlijk allemaal met ontworpen spul gebeurt. En dan niet hippe stoeltjes, banken of vazen, maar gewoon: het bed, het raam, het touw. Vandaag: de schaar.

advertentie