Nooit Meer Slapen

Met o.a. Miranda van Kralingen, Een leven in Nederlandse hits en Casper Faassen

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Miranda van Kralingen, Een leven in Nederlandse hits en Casper Faassen

Miranda van Kralingen neemt binnenkort afscheid als artistiek leider van Opera Zuid, het kleinste van de drie vaste operagezelschappen in Nederland. Van Kralingen heeft altijd gevochten tegen het elitaire karakter dat opera soms nog heeft. Voor haar afscheid zingt ze de rol van Marcellina in 'Le Nozze di Figaro'. Verder bekijken we het leven in 50 smartlappen, en is schilderkunstenaar Casper Faassen te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Miranda van Kralingen neemt afscheid van Opera Zuid

vanaf 00:22:18

Miranda van Kralingen neemt binnenkort afscheid als artistiek leider van Opera Zuid, het kleinste van de drie vaste operagezelschappen in Nederland. Ze heeft er ruim twaalf jaar gewerkt en wil zich nu weer richten op haar loopbaan als zangeres. Van Kralingen heeft altijd gevochten tegen het elitaire karakter dat opera soms nog heeft. Door de relatief jonge cast lukte het haar met Opera Zuid een jonger publiek aan te trekken. Ze heeft een paar keer meegezongen in opera's van haar eigen gezelschap. Voor haar afscheid zingt ze de rol van Marcellina in 'Le Nozze di Figaro'. Pieter van der Wielen spreekt met Miranda van Kralingen.

Een leven in vijftig Nederlandstalige hits

vanaf 01:08:14

Smartlappen, of beter gezegd 'volksmuziek', geen kunst? Jazeker wel, zegt Erik Nieuwenhuis. Of in ieder een goed deel ervan is onder de noemer kunst te scharen. ‘Het was er warm en druk / ik zat naast een lege kruk’, zong André Hazes bijvoorbeeld. Pure poëzie, zo zou je het kunnen zien. Vrijdag verschijnt Nieuwenhuis' boek 'Bloedend hart - een leven in vijftig Nederlandstalige hits'. Verslaggever Remy van den Brand spreekt de schrijver.

Open Kaart: schilderkunstenaar Casper Faassen

vanaf 01:25:47

Casper Faassen is schilderkunstenaar en fotograaf. Deze week opent in Japanmuseum SieboldHuis een expositie met nieuwe fotowerken van Faassen in 'De dingen die voorbij gaan'. De tentoonstelling bestaat uit meerdere werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse, waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Casper Faassen persoonlijke vragen over leven en werk.

Back-up met Jan Rosseel: het Roemeense echtpaar Ceaușescu

vanaf 01:43:57

Het geheugen is de rode draad in het werk van de Belgische kunstenaar Jan Rosseel. In zijn nieuwe tentoonstelling 'Back-up' laat hij zien hoe beeldvorming ons historisch geheugen beïnvloedt. Deze week bespreken we met hem iedere dag een iconische gebeurtenis uit de geschiedenis. Deze keer: de executie van het Roemeense echtpaar Ceaușescu.

advertentie