De VPRO is nieuwsgierig en leergierig en deelt nieuwe kennis en inzichten graag met een breed publiek.

VPRO Tegenlicht is hét startpunt voor verkenning van de toekomst: samen met ons publiek zoeken we naar sporen van morgen in de wereld van vandaag en vertellen we crossmediale verhalen over de toekomst van technologie, economie, politiek, maatschappij en wetenschap.

We zien een groeiende behoefte aan de onderscheidende Tegenlicht-aanpak: informatieve, oplossingsgerichte en verdiepende journalistiek rond urgente maatschappelijke thema’s. Hoopgevende journalistiek ook, zonder naïef te zijn en weg te kijken van de uitdagingen waar onze toekomstige wereld mee te maken krijgt.

Naast toekomstverkennend heeft de VPRO ook een grote traditie op het vlak van geschiedenisprogrammering in relatie tot de actualiteit, met geschiedenisprogramma's als Andere Tijden (in samenwerking met de NTR) en het radioprogramma OVT.

Zoek het zelf uit met aantal van de programma's over kennis en wetenschap die je hieronder vindt.

uitgelicht

S10, move over! De volgende grote Eurovisie artiest is misschien wel een computer... In het AI Songfestival gingen internationale teams van muzikanten, artiesten, wetenschappers en ontwikkelaars de uitdaging aan om met hulp van artificiële intelligentie, dé nieuwe Songfestivalhit te maken.

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkende live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwde daarbij geen taboe. Maandverbond is uitgeroepen tot beste digitale mediaproject van Europa op het Prix Europa Festival 2021.

In The Mind of the Universe schetsen belangrijke wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Zij nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen. Robbert Dijkgraaf verbindt het allemaal aan elkaar.

zoek het zelf uit met deze programma's

meer ontdekken van de VPRO