De VPRO is net als de andere publieke omroepen aangesloten bij het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer. Deze voorziet in leeftijdsclassificaties voor alle programma's die op tv (en daarna ook online) te zien zijn.

Zoals bepaald in de Mediawet, beoordeelt de VPRO al zijn programma's op geschiktheid voor bepaalde leeftijdscategorieën. Die programma's worden daarop voorzien van de Kijkwijzer-pictogrammen, die aangeven of de programma’s geschikt zijn voor alle leeftijden, of waarschuwen dat een programma schadelijk kan zijn tot een bepaalde leeftijd (6, 9, 12, 16). Eventueel worden zij vergezeld door pictogrammen om dat advies te verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de symbolen voor geweld, seks, drugsmisbruik en grof taalgebruik.

op tv en online

De Kijkwijzerclassificatie heeft gevolgen voor het uitzendtijdstip: programma's voor alle leeftijden, 6 en 9 jaar mogen op elk tijdstip van de dag uitgezonden worden, programma's voor 12 jaar en ouder vanaf 20.00 uur en programma's met de classificatie 16 jaar en oud vanaf 22.00 uur.

Dit geldt ook voor het bekijken van programma's op vpro.nl: programma's in de laatstgenoemde categorie kunnen alleen tussen 22.00 's avonds en 06.00 uur 's ochtends worden bekeken.

pilotprogramma NICAM

Het NICAM en de NPO draaien in 2018 een proef waarbij programma's met de classificatie 16 jaar en ouder ook vanaf 20.00 uur op televisie uitgezonden mogen worden. Dit in het kader van het veranderende medialandschap, waarin men via internet op elk gewenst moment van de dag programma's tot zich kan nemen, ongeacht leeftijdsaanduidingen.

Deze programma's, waaronder bijvoorbeeld de VPRO-serie De kijk van Koolhoven (16, geweld, angst, seks en grof taalgebruik), blijven op vpro.nl echter hetzelfde tijdslot houden en zijn alleen tussen 22.00 en 06.00 uur te zien. Dit geldt ook voor terugkijken op npostart.nl. Voor betaalde leden van NPO Start (Plus) of NLZiet geldt dit tijdslot niet.

kinderslot en meer informatie

Ga voor meer informatie over de Kijkwijzer, de pilot met gewijzigde uitzendtijden en ook hoe u een kinderslot kunt activeren op uw televisie naar www.uitzendtijden.nl.