De VPRO maakt ruimte voor experiment en vernieuwing en is de eerste omroep die virtual reality-films ontwikkelt voor radio- en televisieprogramma's.

Met deze VR-films kijk je niet alleen naar video, maar je hebt het gevoel dat je er levensecht in staat. Op deze pagina vind je een overzicht van al onze VR-producties.

Missie Aarde

Wil jij ook eens kijken hoe het is op de Tasman? Dat kan! De VPRO heeft een speciale VR-film gemaakt, waarbij je zo de ruimte ingeschoten wordt. Aftellen maar! Drie.. Twee... Eén...

In 2063 zijn de poolkappen gesmolten en is de hele wereld ondergelopen behalve Nederland; hoog tijd om eens een kijkje in de ruimte te nemen!

Missie Aarde heeft zijn eigen VR-film, waarbij je de bemanning kunt ontmoeten en kunt rondkijken op het ruimteschip; eenvoudig vanuit je luie stoel. Je ziet dan de gehele bemanning van de Tasman dus levensecht! Dan zie je Brechtjes prachtige haar van dichtbij en Brams sterke leiderskwaliteiten en Kurts slimme opmerkingen en.... Ach, je moet het allemaal vooral zelf gaan bekijken.

Hoe werkt het?

Nodig: De VPRO VR-app op je telefoon, een VPRO Cardboard (koop 'm hier voor een tientje).

1. Download de VPRO VR-app op je telefoon via de App store of Google Play;

2. Selecteer de Missie Aarde VR-film;

3. Doe je telefoon in een VPRO Cardboard en je bent ready to go!

Je kunt de film ook op je computer of telefoon bekijken via de bovenstaande 360º video. Daarin kies je zelf waar je naar kijkt, door met je muis het beeld te verslepen. Let op: de video werkt alleen in Chrome en Firefox.

Ben jij klaar voor lancering?

De Volmaakte Mens

Bij de serie De Volmaakte Mens heeft VPRO's Medialab een VR-ervaring gemaakt. Treed binnen in een virtuele ruimte waar jij de volmaakte mens bent geworden. Maar… wat betekent dat precies? Wat ben je geworden aan het eind van dit proces van biologische en technologische modificaties? Ben je nog wel mens of ben je iets heel anders geworden?

Peepshow

De ultieme Mindfuck op Lowlands 2015: VPRO Peepshow

De VPRO Peepshow is een theatrale installatie waarin het VPRO Medialab onderzoekt in hoeverre Virtual Reality werkelijkheid is. Wat gebeurt er als we de virtuele en de werkelijke werkelijkheid gaan vermengen. Wat is er dan nog echt? Is er überhaupt iets echt? Op Lowlands 2015 stonden honderden bezoekers in de rij om dit aan den lijve te ondervinden, maar via de VPRO VR-app (iPhone / Android) kun je de Peepshow ook vanuit je luie stoel ervaren.

White Spots

Met de White Spots-app kun je een visualisatie zien van mobiele en Wifi-netwerken. De normaal onzichtbare 'cloud' wordt op deze manier zichtbaar. In deze VR-modus kun je de signalen overal om je heen zien. Daarnaast kun je je onderdompelen in 360 graden video's met verhalen van mensen die zonder internet of technologie leven.

Behalve 360 graden video's zijn er ook vele gewone video's in de app te zien met verhalen over leven los van het digitale grid. In de Map-modus kun je op de White Spots-wereldkaart de scheiding tussen de online en offline wereld zien. Met de routeplanner kun je op zoek naar een White Spot bij jou in de buurt en zelf verhalen aan de kaart toevoegen.

VPRO cardboard

Omdat je een VR-ervaring echt zelf moet zien en geloven kun je bij de VPRO je eigen VPRO cardboard aanschaffen om zelf even in de wereld van Virtual Reality te stappen. Met de VPRO Virtual Reality-app waan je in een virtuele ruimte. Hiermee kan je VR-films bekijken als 360 graden video, de VR-ervaring van De Volmaakte Mens binnentreden en een peepshow bekijken. Het enige dat je nodig hebt is de VPRO Cardboard, een smartphone en de VPRO VR-app.

De VPRO Cardboard is in onze online winkel te bestellen voor €12,50. Hij is geschikt voor zowel iPhone als Android-telefoons. 

VPRO leden kunnen de Cardboard aanschaffen voor de speciale prijs van €7,50.