Wil jij ontsnappen aan de informatiestromen om ons heen? De app White Spots visualiseert de onzichtbare digitale netwerken waarin we leven en biedt een ontsnappingsroute.

Met de White Spots-app kun je een visualisatie zien van mobiele en Wifi-netwerken. De normaal onzichtbare 'cloud' wordt op deze manier zichtbaar. Je kunt de app gebruiken met Google Cardboard. In deze VR Modus kun je de signalen overal om je heen zien. Daarnaast kun je je onderdompelen in 360 graden video's met verhalen van mensen die zonder internet of technologie leven.

Behalve 360 graden video's zijn er ook vele gewone video's in de app te zien met verhalen over leven los van het digitale grid. In de Map modus kun je op de White Spots wereldkaart de scheiding tussen de online en offline wereld zien. Met de routeplanner kun je op zoek naar een White Spot bij jou in de buurt en zelf verhalen aan de kaart toevoegen.

offline als luxe

De White Spots app is een samenwerking tussen informatie-ontwerper Richard Vijgen, visueel kunstenaar Jacqueline Hassink en regisseur Bregtje van der Haak. Voor VPRO Tegenlicht maakt Van der Haak de aflevering 'Offline als luxe'. Een kleine maar groeiende groep mensen neemt afscheid van het altijd verbonden zijn en onderzoekt manieren om zelf de regie te behouden. Wat kunnen we van hen leren over leven in de digitale tijd? Lees meer over het project in dit artikel

Slow Life – 360 graden video

Voor de religieuze gemeenschap van de Amish is technologie geen zegen. Ze willen hun aan God gewijde levensstijl eenvoudig houden en nieuwe snufjes zoals fax of telefoon worden alleen na rijp beraad beperkt toegelaten.

Rij nu in deze 360-video mee in de buggy van dominee Norman Yoder naar de paardenveiling en neem een kijkje in de gesloten gemeenschap van de Amish in Shipshewana, Indiana.

Deze video is een preview van de  White Spots VR-app, die te zien is tijdens het IDFA 2016 op de Elastic Reality-tentoonstelling in de Brakke Grond, Amsterdam van 17-27 november, dagelijks van 09.00-23.00 uur. Kijk voor meer informatie ook op IDFA.nl.

Productie: Studio Richard Vijgen / VPRO Digitaal 

Concept en ontwikkeling: Richard Vijgen, Bregtje van der Haak, Jacqueline Hassink 

Video's en Virtual Reality: Bregtje van der Haak / VPRO Digitaal 

Fotografie: Jacqueline Hassink 

App Design en productie: Studio Richard Vijgen 

Trailer: Daan van Dijk 

White Spots Map data: Coverage � 2015 Mosaik Solutions, LLC 

Meer informatie (Engelstalig) http://white-spots.net/