Het fijne van podcasts is dat je ze werkelijk overal kan luisteren. Maar op het Oorzaken festival zijn twee onderdelen juist aan een locatie gebonden: een geluidswandeling en een rondvaart.

Geluidswandeling SCHIK

Mirke Kist vormt samen met Nele Eeckhout en Siona Houthuys audiocollectief Schik. De drie maakten eerder voor VPRO Dorst de podcast Roes en ontwierpen speciaal voor het festival een wandeling in de straten achter De Brakke Grond. ‘Je doet het met zijn tweeën,’ vertelt Kist. ‘Je drukt samen op play, gaat lopen en volgt de aanwijzingen. Het thema van de wandeling is hoe vreemden bekenden worden, en bekenden vreemden. We hebben de inhoud verzameld door een oproep te doen. Mensen die daarop reageerden kregen van ons een opdracht. Ze moesten iemand in gedachten nemen van wie ze waren vervreemd. Dat kon een vriend van de basisschool zijn, een geliefde of hun moeder. We vroegen ze een telefoongesprek beschrijven dat ze met diegene zouden voeren. Zo werden ze gedwongen om over beide kanten van het verhaal na te denken. We kregen heel leuke reacties, zijn de mensen gaan interviewen en met dat materiaal hebben we het geluid bij de wandeling gemaakt.’ Verwacht van Schik geen historische of informatieve tocht, maar eerder een theatrale ervaring. Kist: ‘Het is een soort choreografie. De wisselwerking tussen de omgeving, de persoon met wie je samen loopt en het verhaal zijn allemaal onderdeel van de ervaring.’ De wandeling blijft nog tot januari beschikbaar in De Brakke Grond.

Audiorondvaart

Ook de audiorondvaart die Chris Bajema presenteert, heeft raakvlakken met theater. De radiomaker, bekend van zijn onafhankelijke podcast Man met de microfoon, speelt net als in zijn andere werk met de grens tussen fictie en realiteit. Rederij Kooij stelde een rondvaartboot en een schipper ter beschikking. ‘De passagiers van de boot zitten met een koptelefoon op en ik ben de gids. Eigenlijk beleven we samen een soort stripverhaal. De mensen in de boot zien de gebouwen om zich heen en horen wat zich binnenin afspeelt. Dan begint er van alles uit de hand te lopen. Mensen op de kant gaan een rol spelen in het verhaal. Cecile Heuer speelt mijn moeder, die ook in de boot zit. En ik heb een bijzonder afluisterapparaat gekregen, speciaal gefabriceerd door een uitvinder. Maar daarvoor blijken meer kapers op de kust.’ Bajema maakte samen met Paulien Cornelisse ook voorstellingen voor festivals. ‘Daar doet dit wel aan denken. De combinatie van live spelen en opgenomen geluid is heel leuk, dat merk ik nu ook weer. Maar het is wel spannend, want er kunnen veel onverwachte dingen gebeuren. Elke rondvaart zal dan ook iets anders zijn.’ 

Oorzaken festival

Het Oorzaken festival, van 30 september t/m 2 oktober in De Brakke Grond in Amsterdam, is een ‘ode aan audioverhalen’. Dat betekent drie dagen aandacht voor podcasts, radiodocumentaires en andere bijzondere vormen van luisteren. Makers en liefhebbers komen samen om te luisteren, maar ook om deel te nemen aan workshops, talkshows en bijzondere evenementen. Het overkoepelende thema van het festival is afluisteren.

Informatie, programma, kaarten, klik hier