In de VS zetten veel Democratische politici tegenwoordig podcasts in om zieltjes te winnen onder progressieve luisteraars.

Het gejuich van bijna 6000 mensen zwelt aan als het intro van podcast Pod Save America door de New Yorkse Radio City Hall schalt. Het eenvoudige riedeltje, een opeenvolging van ‘ta-da-ta-ta’ in 16-bit-computerspeltonen, is het startschot van een twee uur durende catharsis voor een door Trumpnieuws murw geslagen publiek.

‘Hallo New York,’ groet presentator Jon Favreau vrolijk zwaaiend vanaf het podium. Gekleed in een hip grijs overhemd, blauwe jeans en witte sneakers herinnert hij in niets aan de man die als belangrijkste speechschrijver voor president Barack Obama (van 2009 tot 2013) meestal jasje-dasje door het leven ging. Samen met andere alumni van de vorige regering – speechschrijver Jon Lovett en woordvoerder Tommy Vietor – praat hij vanavond in dit progressieve bolwerk over de laatste ontwikkelingen in het Witte Huis.
Terwijl de bezoekers nippen aan Mexicaanse biertjes en ipa’s in witte plastic bekers vertelt een van de sprekers op deze liveshow van Pod Save America hoe eenvoudig abortus weer strafbaar kan worden onder Trump. Om de spanning te doorbreken is er opzwepende muziek van DJ Questlove (The Roots) en er zijn comedians die het huidige Amerika vergelijken met de dystopie uit dramaserie The Handmaid’s Tale (‘Praise be!’).

Pod Save America, het vlaggenschip van het in 2017 opgerichte multimediabedrijf Crooked Media (geïnspireerd door Trumps’ bijnaam voor ‘crooked’ Hillary Clinton), vormt het front van de zogeheten ‘blauwe golf’ die momenteel door politiek Amerika rolt. Ruim anderhalf miljoen luisteraars downloaden of streamen elke dinsdag en donderdag de podcast van Favreau. Producties als Lovett or Leave It (politieke comedy), Pod Save the World (internationale politiek), With Friends Like These (interviews met experts op uiteenlopende terreinen) en het nieuwe The Wilderness (over de toekomst van de Democratische Partij) staan steevast in de top vijftig van de iTunes-hitlijsten. De inkomsten van de piepjonge start-up worden geschat op meer dan vijf miljoen dollar per jaar. De podcasts van Crooked Media zijn ook buiten eigen land populair: afgelopen januari namen de presentatoren tijdens hun eerste wereldtournee een liveshow in Amsterdam op.

Safe space

Politieke podcasts zijn hot. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Raw Voice zorgden de verhitte en omstreden verkiezingscampagne en de verrassende uitslag voor de introductie van meer dan 1600 nieuwe programma’s in het genre. En daartussen zitten opvallend veel podcasts van Democratische politici zelf. De reden daarvoor is simpel: Republikeinen luisteren nauwelijks naar podcasts, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeks­bureau Edison Research. Zij stemmen al sinds de jaren tachtig af op talk radio. In dit immense ecosysteem van am-frequenties – tegenwoordig zijn de programma’s ook te streamen of downloaden – kunnen rechtse luisteraars terecht voor complottheorieën en politiek incorrecte meningen, zoals twijfels over de echtheid van het Amerikaanse geboortecertificaat van Barack Obama.
De podcast is echter een safe space voor de progressieve luisteraar. En daar vallen voor Democratische politici veel zieltjes te winnen.

‘Dit is Biden’s Briefing. Ik ben Joe Biden. Elke week presenteer ik verhalen en artikelen die mijn aandacht trokken en die jij vast ook interessant vindt. Bedankt voor het luisteren’.
Voor sommige fanatieke politiekepodcastluisteraars begint de dag met de warme stem van de voormalige vicepresident onder Obama. Net zoals de populaire podcast van The New York Times, The Daily, belicht Biden’s Briefing het belangrijkste nieuws van de dag. Biden leent alleen zijn naam aan de podcast. Hij selecteert een krantenartikel dat door een medewerker wordt voorgelezen. Een laagdrempelige manier om dagelijks luisteraars aan zijn bestaan en zijn presidentiële ambities te herinneren.

Biden is niet de enige Democratische hopeful die de podcast inzet om de kiezer te bereiken. Kirsten Gillibrand (senator New York), Keith Ellison (Congressman Minnesota), Jared Huffman (Congressman Californië), Preet Bahara (door Trump ontslagen hoofdaanklager van New York) hebben allemaal een eigen podcast. Hillary Clintons progressieve rivaal uit 2016 presenteert The Bernie Sanders Show, waarin hij na een bombastisch intro collega’s interviewt of ontwikkelingen als het uiteenvallen van het Iran-akkoord duidt. Het is allemaal een stuk levendiger en minder gepolijst dan Hillary Clintons verkiezingspodcast With Her uit 2016. De wekelijkse vraaggesprekjes bevestigden vooral haar gesloten karakter, omdat ze vrijwel geen interviews deed met de pers.

Troost

Toch was Clinton haar tijd ver vooruit, ze voorzag de kracht van de podcast voor haar beroepsgroep: die is perfect om de boodschap ongefilterd bij het publiek te krijgen. Om precies dezelfde reden gebruikt Trump Twitter. ‘De explosie aan podcasts laat zien dat politiek nieuws steeds meer om persoonlijkheden draait,’ verklaart mediacriticus Amanda Hess in The New York Times.

Grote namen zonder eigen podcast, zoals Elizabeth Warren en Kamala Harris, zorgen ervoor dat ze regelmatig te horen zijn in programma’s als Pod Save America. De podcast omzeilt niet alleen het filter van de media, maar ook dat van de partij zelf. Vorig jaar kreeg Pod Save America luisteraars zover een miljoen dollar te doneren aan Democratische kandidaten, om hun beklag te doen bij vertegenwoordigers in Washington of zelf de straat op te gaan bij de vele marsen tegen het beleid van Trump. Het medium stelt de geëngageerde kiezer rechtstreeks bloot aan nieuwe stemmen binnen de partij, zonder tussenkomst van hotemetoten die bepalen wiens beurt het is om een gooi te doen naar het presidentschap. Een democratisering van de democratie.

Voorheen was het uitbrengen van een politiek pamflet of memoires als Obama’s bestseller Audacity of Hope het signaal dat je als politicus president wilde worden. Nu verraadt het hebben van een eigen podcast of veelvuldig opduiken als gast dit streven, concludeert ook de gezaghebbende politieke statistieksite FiveThirtyEight.

Maar politici moeten het wel goed aanpakken als ze kans willen maken op het Witte Huis. In de roerige tijden onder president Trump zitten progressieve luisteraars niet te wachten op een simpel campagnepraatje, zoals Clintons’ With Her. Waar zij vooral behoefte aan hebben, is duiding van experts, zodat ze chocola kunnen maken van de huidige politieke en maatschappelijke toestand. En aan troost. Heel veel troost.

Presidential hopefuls

Populaire politieke podcasts als Civics 101 en Can He Do That? van The Washington Post bieden soelaas voor de linkse harten die twee jaar geleden gebroken werden door de Amerikaanse verkiezingsuitslag. ‘Het feit dat Trump – voorheen een cultureel fenomeen, een realityster – plotseling in de positie kwam om ook de echte wereld en de levens van mensen te beïnvloeden, daar moesten mensen opeens mee leren omgaan. Ze hadden een uitlaatklep nodig,’ legt producer Maureen McMurray van de New Hampshire Public Radio-podcast Civics 101 uit aan de telefoon. In korte afleveringen van haar programma legt zij elke week de meest basale fundamenten van de Amerikaanse rechtstaat uit: Wat doet een stafchef voor de president? Hoe benader je jouw vertegenwoordiger in Washington? Deze shows zijn opfriscursussen maatschappijleer voor de Amerikaan die wil actievoeren, maar niet precies weet hoe dit moet.

De populariteit van deze podcasts ontgaat presidential hopefuls niet. Een van de grootste rijzende sterren van de Democratische Partij, de mediagenieke senator Cory Booker uit New Jersey, maakt er een sport van Civics 101 te kopiëren. In zijn strak geproduceerde Lift Every Voice interviewt hij bekende mediapersoonlijkheden, zoals actrice Alyssa Milano, over onrecht in de VS, terwijl hij daarnaast ook op een begrijpelijke wijze uitlegt hoe het hooggerechtshof werkt.
Voor Democratische politici blijft Pod Save America voorlopig echter de heilige graal onder de podcasts. Terwijl Republikeinse politici in verkiezingstijd de deur platlopen bij rechtse mediapersoonlijkheden om zieltjes te winnen, doet de progressieve politicus hetzelfde bij de jongens van Crooked Media.

Mediacommentatoren vergelijken de macht die Favreau en kornuiten in hun nieuwe carrière uitoefenen met The Daily Show van Comedy Central ten tijde van George W. Bush. ‘Ze zijn de “it boys” van podcasting,’ schrijft voormalig New York Times-hoofdredacteur Jill Abramson in The Guardian. ‘Net zoals Jon Stewart hebben zij het jonge liberale publiek veroverd. Dit is hét programma waar iedereen te gast wil zijn’. Vanavond in Radio City Music Hall is dat Late Night-presentator en voormalig Saturday Night Live-komiek Seth Meyers, maar eerder waren het ook politici als Elizabeth Warren en Cory Booker en voormalig vicepresident Joe Biden.
De podcast is de aangewezen plek voor politici om de eerste liberale hearts and minds voor zich te winnen. Daarna moeten de harten van alle andere Amerikaanse kiezers volgen.

Amerikaanse politieke podcasts

Lovett or Leave It 

Boos over de detentie van minderjarige asielzoekers aan de Amerikaanse grens? Verdrietig over de teloorgang van de Amerikaanse republiek? Geen paniek. Voormalig Obamaspeechschrijver John Lovett laat luisteraars met zijn scherpe observaties door hun tranen heen lachen. 

Chicago Stories 

Rahm Emanuel, burgemeester van Chicago en voormalig stafchef van Obama, interviewt elke week opmerkelijke inwoners van zijn stad. Volgens naaste medewerkers heeft hij geen presidentiële ambities, maar, zo fluisteren ze, deze goedbeluisterde podcast is wel handig als springplank voor het geval Emanuel zich bedenkt.

Trumpcast 

Sinds maart 2016 probeert nieuwssite Slate Man Donald Trump op alle mogelijke manieren te duiden en te achterhalen hoe een realityster een politiek fenomeen kon worden. 

Lift Every Voice 

Met deze podcast wil senator Cory Booker uit New Jersey achtergestelde Amerikanen een stem geven en hij spreekt met mensen die zich inzetten voor een betere maatschappij, het schoolvoorbeeld van de manier waarop politici omgaan met dit nieuwe medium. 

Whistlestop

Van baby’s kussen tot nucleaire crises – politiek journalist en wandelende encyclopedie John Dickerson kan je alles vertellen over het Amerikaanse presidentschap. Door gebeurtenissen uit het verleden te koppelen aan de acties van Trump laat hij zien dat de realityster niet zo veel verschilt van zijn voorgangers.