De originele podcast Heavyweight weet je te raken op plaatsen waar je niet eens wist dat je gevoel had.

Het genre podcast is zo breed dat het moeilijk is om er algemeenheden over te zeggen. Maar waar het medium zich uitstekend voor leent, is het laten floreren van eigenaardige persoonlijkheden die een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Zonder de afleiding van beeld kun je je laten meeslepen in de gedachtewereld van iemand anders.

Een van de beste verhalende podcasts van dit moment is Heavyweight, van de Canadees Jonathan Goldstein. Deze man heeft al een indrukwekkende staat van dienst. Hij werkte bij This American Life en zijn elf jaar lopende programma Wiretap was een van de pioniers in het genre.

Heavyweight is een vreemde combinatie van een personalityshow, documentaire, comedy en (zelf)hulpradio. Elke aflevering helpt Goldstein iemand met een probleem op sociaal gebied waar hij of zij vaak al jaren mee rondloopt. Bijvoorbeeld een nooit bijgelegde ruzie, een ooit uitgeleende cd of een pestkop uit de jeugd. Op onnavolgbare wijze, vaak met vreemde omwegen en hulp van zijn eigen vrienden en familie, probeert Goldstein zijn onderwerp te verlossen van de last op zijn of haar schouders. De presentator heeft een apart, monotoon stemgeluid en doet zich vaak wat onnozel voor. De afleveringen lijken min of meer per ongeluk tot stand te komen, maar dat is natuurlijk niet zo. Want de beste zijn ware kunstwerken waarin ongeveer alle facetten van wat het betekent om mens te zijn aan bod komen. Goldstein belt rond, gaat op onderzoek uit, maakt een serie grapjes en half-serieuze opmerkingen, om vervolgens een draai aan het geheel te geven waardoor er ineens een dik gevoel in je keel en tranen in je ogen verschijnen. De verhalen blijven, net als de fijne eindtune van The Weakerthans, nog dagen in je hoofd hangen.

Jonathan Goldstein

Een hoogtepunt is de eerste aflevering van het nieuwste seizoen, ‘Rob’. Hij gaat over Goldsteins vriend Rob Corddry, een bekende komiek en acteur. Als zijn twaalfjarige dochter haar arm breekt doordat ze over een tak struikelt, doet hem dat denken aan de keer dat hij zelf als kind een gebroken arm opliep. 

Maar als hij dat aan zijn familie vertelt, blijkt dat niemand zich iets van Robs gebroken arm kan herinneren. Zelf weet hij alle details nog, van het ziekenhuis tot de geur van het gips na wekenlang dragen. Maar zijn ouders, broer en zus zeggen dat het nooit gebeurd is. Hebben zij last van collectief geheugenverlies of is Rob gek geworden? Goldstein gaat op zoek naar het antwoord.