Elja Looijestijn is redacteur van de VPRO Gids en VPRO Koos en verslaafd aan podcasts. Omdat iedereen altijd aan haar vraagt wat ze nu weer moeten luisteren, deelt ze in deze rubriek haar favorieten.

Deze week gehoord

Why Oh Why #45: Puppies or Ice Cream

Andrea Silenzi is een vrijgezelle dertiger en daarover maakt ze de podcast Why Oh Why. Gelukkig gaat die niet alleen over haar eigen liefdesleven, maar over alle obstakels en ongemakkelijke momenten rondom (online) dating.

Helen Zaltzman van de taalpodcast The Allusionist (ook een tip trouwens) was kortgeleden te gast om te praten over openingszinnen. Je hebt een match op Tinder of een andere datingapp, hoe begin je dan een leuk gesprek? Helen fileert met haar Britse humor een paar voorbeelden en samen komen ze op wat goede suggesties. Zoals: ‘Welke spelshow op tv zou je willen winnen?’

Hier instappen

Radiolab

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Daarvoor is deze rubriek (binnen een rubriek). We beginnen met een klassieker: Radiolab. De podcast over wetenschap begon ooit als wetenschapsprogramma op de radio en bestaat al sinds 2002. Er zijn dus honderden afleveringen en veel daarvan zijn de moeite waard, maar deze drie zijn speciaal geschikt om kennis te maken, voordat je Radiolab aan je wekelijkse podcastdieet toevoegt:

Words. Vooral het relaas van de neuroloog die een beroerte krijgt en daardoor haar spraak kwijtraakt, blijft je altijd bij.

Blame. Zet je denkbeelden over schuld en verantwoordelijkheid op losse schroeven.

Colors. Hierna is de mantisgarnaal je lievelingsdier.

Thema: geld

Al ben je zelf niet zo zakelijk, money makes the world go round en er zijn genoeg economische podcasts die stiekem heel leuk zijn.

Freakonomics Radio: hun ondertitel ‘the hidden side of everything’ maakt de insteek duidelijk.

Planet Money: alsof je in de kroeg bijgepraat over economie, door iemand die leuk en gevat is en ook nog goed kan uitleggen.

StartUp: Begon als metapodcast over de oprichting van podcastbedrijf Gimlet, maar gaat nu over allerlei startups en de risico’s en euforische momenten die daarmee gepaard gaan.