Elja Looijestijn is redacteur van de VPRO Gids en VPRO Koos en verslaafd aan podcasts. In deze rubriek haar favorieten: het spannende Dirty John en de beste afleveringen van Strangers.

Deze week gehoord

Dirty John

True crime is een populair thema in de podcastwereld, en dit is een topper in het genre. De 59-jarige ondernemer Debra viel als een blok voor John, die ze op een datingsite ontmoette. John was knap, charismatisch, ontzettend lief en ook nog eens een echte dokter. Maar Debra's kinderen vertrouwden hem niet – naar later bleek terecht.

Dirty John is een prachtig en mega-uitgebreid project van de Los Angeles Times. Journalist Christopher Goffard werkte vier maanden non-stop aan de zes podcasts en bijbehorende longreads. Ik zit nu helemaal in het meeslepende, bizarre en smeuïge verhaal. Debra en haar dochters kunnen het in elk geval nog navertellen, maar wat er verder gebeurt met de engerd die ze in huis heeft gehaald, moet je zelf maar luisteren.

Hier instappen

Strangers

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Daarvoor is deze rubriek (binnen een rubriek). Deze keer Strangers.

Presentatrice Lea Thau is lichtelijk controversieel vanwege haar vreemde schorre stem. En de Deens-Amerikaanse klinkt ook wel echt raar. Maar ze vindt wel prachtige en bijzondere verhalen van allerlei mensen. Deze afleveringen zijn echte aanraders:

Love Hurts. Eerste deel van een vierluik over Lea’s eigen liefdesleven, dat ook niet altijd makkelijk is geweest.

Jack be nimble. Het hartverscheurende levensverhaal van Jack, die opgroeit in een afschuwelijk gezin maar uiteindelijk gered wordt door basketbal en Charlie Chaplin.

Lex. Wat doe je als je bang bent dat je kind een moordenaar wordt?

Thema: Wetenschap

Van luisteren word je slimmer. Zeker als je deze podcasts aan je favorieten toevoegt.

Radiolab. Niet voor niets nog steeds een van de best beluisterde shows. Wil je weten welke afleveringen goed zijn om mee te beginnen, kijk dan in de eerste editie van deze rubriek.

De Kennis van Nu. Luister je liever in het Nederlands, dan is deze podcast waarin het actuele wetenschapsnieuws wordt besproken, een aanrader.

Science VS. De vrolijke Australische Wendy Zuckerman rekent af met mythes en zoekt uit wat de wetenschap nou echt te zeggen heeft over onderwerpen als vaccinaties, fracking en lemmingen.

Jad Abumrad en Robert Crolwich van Radiolab