Elja Looijestijn is redacteur van de VPRO Gids en VPRO Koos en verslaafd aan podcasts. In deze rubriek deelt ze haar favorieten: de Nederlandse podcast Bob, en relatietherapie in Where Should We Begin.

Deze week gehoord

Where Should We Begin with Esther Perel

Esther Perel is relatietherapeut. Ze woont en werkt in New York, maar is geboren in Antwerpen, vandaar het charmante Franse accent. Ze schreef diverse boeken en haar meest recente TED-talk is bijna negen miljoen keer bekeken.

In haar praktijk helpt ze stellen om hun verstoorde of ingedutte verhouding weer op de rit te krijgen. Sommige koppels stemden ermee in dat ze die gesprekken opnam, en daar is deze podcast van gemaakt, die meteen naar de top van de hitlijsten steeg. Het is spannend om luistervink te mogen spelen in andermans relatie en interessant en leerzaam om de denkbeelden en tips van Esther daarover te horen.

Ik beluisterde de zesde aflevering, over een stel waarvan er een transgender is en van wie het seksleven behoorlijk is ingedut. Lukt het ze om het vlammetje weer aan te steken? De link hiernaast verwijst naar Esthers website en iTunes, maar Where Should We Begin is ook te vinden in de andere podcast-apps.

Hier instappen

Death, sex & money

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Daarvoor is deze rubriek (binnen een rubriek).

Deze keer Death, Sex & Money. Presentatrice Anna Sale klinkt als je beste vrienden die je meteen in vertrouwen neemt. Daarbij durft ze alles te vragen en misschien stellen de mensen die ze interviewt zich daarom zo makkelijk open. Luister maar eens naar deze afleveringen.

Finding Love, And A Kidney, On Tinder
It’s a match krijgt een heel nieuwe betekenis als een jonge vrouw na een paar dates haar nier doneert aan haar nieuwe vriendin.

'Precious' Paid Off Gabourey Sidibe's Crunch Gym Debt
Anna Sale interviewt ook regelmatig beroemdheden. Hier vertelt Precious-actrice Gabourey Sidibe alles over haar bankrekening en haar maagverkleining.

Falling in Love... With Heroin
Heftig verhaal over twee verslaafden die een gezin beginnen.

Lees hier een interview van Katja de Bruin met Anna Sale.

Thema: Nederlands

Ik geef het toe, ik tip en luister zelf veel podcasts in het Engels. Maar ook hier in Nederland wordt veel moois gemaakt. Drie recente hoogtepunten.  

Het leven, een gebruiksaanwijzing
Binnen elke aflevering staat één levensvraag centraal: ‘Hoe te vergeten’ bijvoorbeeld, ‘Hoe niets te doen’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken’. Naar aanleiding daarvan vertellen gewone mensen bijzondere verhalen.

Bob
De Vlaamse Elisa begon op hoogbejaarde leeftijd ineens te praten over haar jeugdliefde Bob. Audiocollectief Schik vertelt het verhaal van de mysterieuze minnaar die misschien alleen bestaat in het mistige geheugen van een oude dame.

Bedvogels
De eerste podcastserie van omroep Human gaat over de praktische, ongemakkelijke, maar vooral de culturele aspecten van seks.

Het leven, een gebruiksaanwijzing