De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met deze keer een suïcidale adoptiemoeder en een moordende vader.

Happy Face

Rose en Keith ontmoetten elkaar bij de hamburgertent waar Rose werkte en waar Keith een hamburger kwam halen. Ze trouwden.
Een paar jaar en drie kinderen later pleegde Keith Hunter Jesperson alias de Happy Face Killer zijn eerste moord.

In deze podcast vertelt zijn oudste dochter Melissa hoe het is om de dochter van een serial killer te zijn. Ze gaat terug naar de plekken uit haar jeugd en praat uitgebreid met haar moeder over vroeger.

Huiveringwekkend.

Household name

Dat een podcast over bekende merken niets met reclame te maken hoeft te hebben, bewijst Household Name van het blad Business Insider. Elke aflevering komen ze met een verrassend verhaal over een bekend bedrijf. Sommige zijn vooral voor Amerikanen interessant, maar er zijn ook afleveringen over wereldwijd bekende merken als Coca-Cola, Disney en Botox.

Tegenwoordig wordt Botox veel gebruikt door vrouwen die te horen krijgen dat ze streng of boos kijken. Want deze 'resting bitch face' wordt door de maatschappij niet geaccepteerd. Een andere leuke aflevering is die over Crocs: hoe is het mogelijk dat deze foeilelijke schoen nu al twee keer in de mode is geweest en kun je ze eten? 

Broken Harts

Sarah en Jennifer hadden zes kinderen. Samen vormden ze het perfecte plaatje van een modern gezin dat lak had aan alle conventies: een wit lesbisch stel dat zes zwarte kinderen adopteerde. Trots documenteerde Jennifer haar gezin in dagelijkse uitgebreide Facebookposts.

Tot de dag dat Jennifer Hart gas gaf en het busje met daarin haar vrouw en haar kinderen in een ravijn reed. Even leek het een ongeluk, maar algauw bleek dat er meer aan de hand was.

Deze podcast van Glamour magazine spint het familiedrama behoorlijk lang uit, maar het is een fascinerend en schokkend verhaal. 

Endless Thread

Geen onderwerp blijft onbesproken op de Amerikaanse discussiesite Reddit. De podcast Endless Thread maakt daar slim gebruik van en gaat op zoek naar bijzondere verhalen gebaseerd op Reddit-posts. Zo luisterde ik een leuke aflevering over een jongen die een zeldzaam bordspel vond in de kelder van zijn grootouders. Het zou iets te maken hebben met een complottheorie rond D-Day. 

Of luister naar de aflevering over seks. Chris en Kim zijn al dertien jaar gelukkig getrouwd, maar willen graag met andere mensen naar bed. Ze plaatsten een berichtje op Reddit om minnaars te zoeken. De makers van de podcast zochten het stel op om over hun polygame behoeftes te praten.