De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met Committed, WTF with Marc Maron en de engste griezelpodcasts.

Deze week gehoord

Committed

Jo Piazza stond op het punt in het huwelijksbootje te stappen en vroeg zich af hoe het eigenlijk was om getrouwd te zijn. Daarom interviewde ze honderden mensen en schreef uiteindelijk een boek over het moderne huwelijk. Daarop voortbordurend maakte ze de podcast Committed, waarin stellen openhartig over hun relatie vertellen.

De afleveringen zijn een soort waargebeurde romantische comedy's. Zo is er bijvoorbeeld het stel dat beiden honkbalverslaggever is voor een andere krant. Ze graaien scoops voor elkaars neus weg en hebben het toch nog gezellig bij het avondeten. Een fijne feelgoodpodcast. 

Hier instappen

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Wij helpen je daarmee. 

WTF with Marc Maron

Toen in 2009 de carrière van komiek Marc Maron in het slop zat, besloot hij een interviewpodcast te beginnen in zijn garage. Inmiddels is WTF with Marc Maron uitgegroeid tot een van de grootste podcasts. Doordat Maron de gave heeft om zijn gasten op hun gemak te stellen en weet te leunen met hun persoonlijkheid, is WTF op de beste momenten bijna therapeutisch. Vaak net zo goed voor de gasten als voor de luisteraar.

De 50 nieuwste afleveringen van WTF zijn altijd gratis, voor het oudere materiaal heb je een Stitcher-abonnement nodig. Inmiddels heeft hij heel wat mensen in zijn garage gehad en is het dus best de moeite waard om eens te kijken wat er allemaal in het archief zit. Hier is in ieder geval een selectie uit de gratis afleveringen.

President Obama
Obama’s bezoek was een hoogtepunt voor de podcast en is daarom voor altijd gratis gemaakt. Hoewel het gesprek begrijpelijkerwijs wat stijver is dan de meeste afleveringen, is het verfrissend om de president op een losse manier te horen praten. Ook de beschrijving van Maron vooraf – over bijvoorbeeld alle beveiliging die nodig was voor het gesprek – is erg vermakelijk.

Anthony Bourdain
Naar aanleiding van zijn overlijden is de aflevering met Anthony Bourdain uit 2011 weer gratis beschikbaar. Het is ontroerend om te horen hoe Bourdain eten zag als het verbindende element tussen mensen, ongeacht afkomst of politieke voorkeur.

Neal Brennan
Maron had vroeger nogal een kort lontje en dat leidde ertoe dat veel van de eerdere aflevering net zo veel gingen om het bijleggen van een ruzie als om het hebben van een gesprek. Deze aflevering is niet helemaal zó intens, maar Maron en Brennan hebben duidelijk nog wel een appeltje te schillen. (Je hoeft niet te weten wie Neal Brennan is om van de aflevering te kunnen genieten.)

Thema: griezelen

Lore

In Lore hoor je enge kampvuurverhalen. Alleen zijn ze niet verzonnen, maar echt gebeurd. Er zijn inmiddels 91 verhalen. Een van de engste afleveringen is misschien wel die over William Mumler, die in 1862 een foto van zichzelf maakte. Na het ontwikkelen bleek ook zijn dode nichtje op de foto te staan. De makers van Lore zochten dit rare verhaal en nog vele andere helemaal uit om jou slapeloze nachten te bezorgen. Leuk toch?

The NoSleep Podcast

Mochten slapeloze nachten jouw ding zijn, probeer dan ook No Sleep eens. Daarin hoor je fictieve horrorverhalen. De podcast heeft zijn oorsprong in een forum op Reddit, waarin mensen elkaar steeds spannendere verhalen gingen vertellen. Inmiddels is The NoSleep podcast tien seizoenen en honderden horrorverhalen verder.

The Black Tapes

Serial meets The X-Files, is zo’n beetje hoe elke spannende nieuwe podcast wordt omgeschreven en zo ook The Black Tapes. Maar het klopt wel. The Black Tapes vertelt een fictieverhaal over geesten en andere paranormale zaken a la The X-Files op de docu-manier van Serial. Spannend dus, en bereid je voor op cliffhangers.