De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met Personal Best, Terrible, thanks for asking en de beste WK-podcasts.

Deze week gehoord

Personal Best

Het zelfhulpgenre lieten we meestal links liggen, tot Personal Best. Mensen kloppen bij presentatoren Andrew Norton en Rob Norman aan met kleine probleempjes uit hun dagelijks leven en de podcast gaat over de grappige manieren waarop ze die oplossen. 

Luister bijvoorbeeld naar de aflevering over Julia, die heel slecht is in Whatsapp en sms. Haar berichten komen altijd raar en geforceerd over. Daarom huren de presentatoren een dubbelganger van haarzelf in om haar te helpen en verzinnen ze een spelshow. Of die over een ándere Julia, die onbedoeld heel slordig eet. 

'Personal Best turns tiny goals into great adventures,' zeggen ze er zelf over. Het doet een beetje denken aan Heavyweight van Jonathan Goldstein, ook een Canadees. Het eerste seizoen is net afgelopen en hopelijk volgen er meer. Of je er een beter mens van wordt is de vraag, maar deze podcast vrolijkt je dag zeker op. 

Hier instappen

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Wij helpen je daarmee. 

Terrible, thanks for asking

Vaste luisteraars noemen deze podcast van Nora McInerney gemakshalve TTFA. Nora heeft zelf nogal wat narigheid meegemaakt (haar eerste man overleed heel jong aan een hersentumor en zij bleef achter met een baby). Haar al te amicale toontje kan enigszins irriteren, maar de verhalen zijn heel goed opgebouwd en vaak de moeite waard omdat ze niet suikerzoet en feelgood zijn, maar gaan over het echte leven en wat daarin zoal mis kan gaan.
Luister eens naar deze afleveringen:

Unbroken (#metoo)
Sarah Super (zo heet ze echt) werd verkracht en helpt nu andere slachtoffers van een zedenmisdrijf door daar heel krachtig en open over te praten.

Revenge of the Porn
Over de verwoestende gevolgen van een wraakpornoactie.

About Bob
Over een dochter die haar vader al jaren niet heeft gezien maar op een dag door het ziekenhuis wordt gebeld: of ze toestemming wil geven om zijn handen en voeten te amputeren.

Thema: WK voetbal

Football Weekly

In de pub luisteren naar journalisten die slap lullen over voetbal: dat is de sfeer van de WK-podcast van de Britse krant The Guardian, getiteld Football Weekly. Max Rushden en zijn 'mates' bespreken na elke speeldag de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen wedstrijd(en). Die wedstrijden kijken ze overigens meestal gezamenlijk in de kroeg, wat het niveau van de tactische analyses misschien niet helemaal ten goede komt, maar de humor des te meer.

Vooral voor diegenen die het Engelse voetbal en de Three Lions een warm hart toedragen is Football Weekly een aanrader. Want de vraag die Max en co. het meeste bezighoudt is natuurlijk: Is it coming home? 

Neutrale kijkers

Een vergelijkbaar concept, maar dan in het Nederlands, is Neutrale Kijkers. Peter Buurman is redacteur van De Speld en schrijver, Yordi Yamali maakte drie seizoenen lang voetbaltalkshow FC Buitenland op YouTube en is een bekende voetbaltwitteraar.

Beiden zijn goed geïnformeerde liefhebbers die dagelijks de wedstrijden en beslommeringen in het toernooi bespreken. Pieter Zwart van Voetbal International is een échte expert en heeft ook een item.

We came to win

Ook de Amerikanen doen niet mee in Rusland, maar ook zij houden van mooie voetbalverhalen. De klasbakken van Gimlet maakten deze serie over de mooiste verhalen uit de WK-geschiedenis. Zo is er een ontroerende aflevering over Paul Gascoigne en het Engels elftal van 1990 en een over de meest gehate scheidsrechter aller tijden. Ook Diego Maradona, die dit WK weer op een opvallende manier van zich liet spreken, komt aan bod. 

We came to win is een soort voetbalmuseum in audio, dat hebben die soccer-zeggers toch maar weer mooi gedaan.