Zoek een fijne plek uit waar je naar podcasts kunt luisteren. Misschien is dat op de fiets, in de auto of in de trein. Zodra je die gevonden hebt, moet je natuurlijk nog weten waar je alle podcasts kunt vinden.

veelgestelde vragen over podcasts

1: hoe abonneer ik me op een podcast?

Apple Podcasts (voor Apple): Open Apple Podcasts (voorheen iTunes) en zoek op een podcast via het zoekveld geheel rechtsboven. In het resultatenoverzicht klik je op de podcast naar wens. Je bent nu op de podcastpagina van een programma. Klik hier op 'Abonneer mij'. De nieuwste afleveringen worden nu automatisch gedownload.

Stitcher (voor Android): Download de app in de Google Play Store. Als je voor het eerst inlogt, vraagt de app naar je interesses. Verder kun je op categoriën zoeken bij 'browse shows'. Bij 'international' staan ook de Nederlandse podcasts. Zoek op 'VPRO' om de VPRO-podcasts te vinden. Voeg shows toe met het plusje bovenin om de nieuwste afleveringen gelijk te ontvangen.

Spotify (Apple en Android): Open de Spotify app en ga naar 'bibliotheek'. Onderaan het lijstje met dingen als 'afspeellijsten' en 'artiesten' staat 'podcasts'. Klik hier op en zoek een show uit. Hier zijn (nog) weinig VPRO-podcasts te vinden. Spotify moet in de online modus staan om een show uit te zoeken.

2: waarom staan niet alle afleveringen bij de VPRO-podcastfeed?

Een podcastfeed is geen archief. In sommige podcasts zijn de laatste 20 afleveringen beschikbaar. Oudere afleveringen zijn te beluisteren op de luisterpagina's van vpro.nl of de programmapagina's.

3: zijn er ook rss-feeds van de podcasts?

Jazeker. Elke podcast is feitelijk een rss-feed. Wanneer je je niet via Apple Podcasts abonneert heb je het adres hiervan nodig, die kun je hier vinden. Goeie RSS readers zijn bijvoorbeeld Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

4: zijn er podcasts van oude programma's?

Het overzicht op de podcastpagina toont vooral lopende programma's. Van sommige programma's uit het verleden bestaan nog podcastfeeds, zoals Radio Bergeijk, Bieslog, Ronflonflon, te vinden in de VPRO-pagina binnen Apple Podcasts. 

5: bestaat de radio gemist-app nog?

Nee, de Radio Gemist-app is inmiddels uit de App Store gehaald. De app was technisch zo verouderd dat het updaten en actueel houden niet meer betrouwbaar was. Het beluisteren van de radioprogramma's van de VPRO kan inmiddels via podcasts en op de websites. Ook Woord.nl, de omgeving voor gesproken woord programma's, ontsluit een groot deel van het radio-archief van VPRO en andere omroepen.