alle podcasts van de VPRO

Podcasts zijn ideaal om onderweg te luisteren. Of tijdens het afwassen, koken of voor het slapen gaan. Gelukkig brengt de VPRO steeds nieuwe podcasts uit. Je kunt je abonneren via Apple Podcasts, Spotify of je eigen favoriete podcastapp. Of luister op de sites van de VPRO. Hieronder vind je per genre de beste VPRO-podcasts. Veel luisterplezier!

actuele podcasts

Argos

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

Apple Podcast ►Online  ►Spotify

De BOBcast

Op 24 mei 2021 wordt icoon Bob Dylan 80 jaar. In de aanloop daarnaartoe zendt de VPRO de 'BOBcast' uit, een podcastserie in 26 delen, vanaf zijn 79e verjaardag. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent.

Apple Podcasts ►Online  ►Spotify

Dr. Bones

Driedelige podcastserie over een man die leugen op leugen stapelt: van internationaal bekroond tennisser tot luitenant-kolonel. Uiteindelijk geeft hij zichzelf de titel 'forensisch patholoog', een beschermd beroep waar je meer dan tien jaar voor moet studeren. Makers Hansje van de Beek en Michelle Salomons zoeken uit hoe het hem lukte om binnen te komen bij toonaangevende organisaties.

Apple Podcasts ►Online  ►Spotify

Buitenhof

Buitenhof is het wekelijkse politieke discussieprogramma van VPRO, AVROTROS en BNNVARA met interviews, opinies en debatten.

Apple Podcasts ►Online ►Spotify

Bureau Buitenland

Internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Luister Bureau Buitenland op ieder gewenst tijdstip. 

Apple Podcasts  ►Online ►Spotify

Luister hier de fragmenten uit de radio-uitzending van Bureau Buitenland. 

Apple Podcasts Online

De Machine

Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze podcastserie mee naar de wereld achter de muziek. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.

Apple Podcast ►Online ►Spotify

Deventer Mediazaak

Het onderzoek naar de 'De Deventer moordzaak' ontaardde in een mediahype. Een tv-tribunaal van journalisten en BN'ers leidde tot de publieke veroordeling van Michael de Jong, 'de klusjesman'. In de zesdelige podcast De Deventer mediazaak wordt dit proces ontrafeld. De Jong vertelt voor het eerst zijn verhaal en de desastreuze impact van die beschuldiging op zijn leven. 

Apple Podcasts ►Online Spotify

Future Shock

Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. Achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne of Tom Reijner in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

Apple Podcasts Online ►Spotify

George Blake: meesterspion

Als geboren Nederlander en spion voor zowel Britten én de Sovjets is het leven van George Blake fascinerend. Hij vertelt er zelf over in een nieuwe podcast van OVT.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

3voor12: niet te missen

3voor12 praat je bij met de niet te missen muziek van de week. We draaien en bespreken dé meest relevante, leuke en belangrijke tracks van het moment, zodat je achteraf weer helemaal up to date bent. Abonneer je op de podcast:

Apple Podcast ►Online ►Spotify

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO. Luister naar een studiogesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

Apple Podcasts   ►Online Spotify

Op zoek naar fragmenten uit de uitzending van Nooit Meer Slapen? Tot het einde van 2019 werden ze aan het einde van iedere uitzending schoon geknipt.

Apple Podcast Online ►Spotify

Nieuwe filmmuziek op 4

Nieuwe filmmuziek, speciaal uitgekozen voor de liefhebber van klassieke muziek & meer. Elke maand de muziek van vijf nieuwe films, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk.

Apple Podcasts ►Online 

OVT

OVT is een geschiedenisprogramma over de onvoltooid verleden tijd, met actueel nieuws over geschiedenis, columns en historische documentaires. OVT biedt historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis.

Apple Podcasts  ►Online ►Spotify

Luister je liever de fragmenten terug?

Apple Podcasts  ►Online ►Spotify

Polititia

Polititia is een wekelijkse podcast waarin Titia Hoogendoorn uit de kast komt als politiek-n00b - iemand die te weinig van politiek weet. Samen met co-host en producer Daniël van de Poppe bespreekt ze actuele politieke onderwerpen met verschillende gast-experts.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Presidential Podcast

VPRO-presentator Chris Kijne en de NRC-correspondent in de VS maken een twee wekelijkse podcast. Ze bespreken het laatste nieuws rond de Amerikaanse president, Donald Trump. Wees op de hoogte en luister mee in The Presidential Podcast, een samenwerking van NRC en VPRO Bureau Buitenland.

Apple Podcasts ►Online ►Spotify

Psychocandy

Elke week de beste muziek van nu met een neus voor nostalgie. Samen met een interessante gast bespreekt Lotje IJzermans eigentijdse bands en artiesten, maar er wordt ook teruggeblikt naar invloedrijke muziek uit het verleden. 

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

VPRO Koos Podcast

Wie eenmaal het podcastvirus te pakken heeft, wil alleen maar méér horen. Maar waar ontdek je luistermateriaal? Daar is nu een oplossing voor: VPRO Koos Podcast.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Vrije Geluiden 2 Go

Een podcast voor echte muziekliefhebbers die ook buiten de gebaande paden willen luisteren. Host Iddo Havinga laat oude en nieuwe parels horen uit de werelden van jazz, soul en wereldmuziek en duikt regelmatig in het rijke archief van Vrije Geluiden.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Vrije Geluiden Op 4

Elke week twee podcasts met actuele, verfrissende, grensverkennende en soms ronduit verbluffende staaltjes al-dan-niet-klassieke muziek. Regelmatig komt een gast in de studio vertellen en als het éven kan live spelen,

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Yous & Yay: New Emotions

Elke maand spreken wij – Yous & Yay – héél lang met een interessant iemand bij ons in de studio. Zodat we later kunnen zeggen: die was nog bij ons in de studio. Door oeverloos met elkaar te zwetsen ontvangen we wederzijds nieuwe inzichten en belangrijker nog, new emotions.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren.

Apple Podcasts Online ►Spotify

spannende verhalen

Bob

Elisa is vierentachtig jaar en kan niet stoppen met praten over haar geliefde Bob. Haar dochters hebben nog nooit van hem gehoord. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De Blankenberge Tapes

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

El Tarangu

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een telefoontje van zijn oude rivaal José Manuel Fuente. Op zich niet zo gek, behalve dan dat Fuente officieel al zeven jaar dood is...

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

meer spannende podcasts

Phasmophobia

Phasmophobia is een vijfdelige podcast en vertelt een liefdesdrama met een spookachtig randje. Wanneer Raoul Flores en zijn vriendin gaan trouwen verrast zijn schoonvader hen met een enorm cadeau: een landhuis op het Vlaamse platteland.Maar wanneer ze ’s nachts wakker worden gehouden door vreemde schimmen en geluiden, blijkt dat het huis meer voor ze verbergt dan hen lief is…

Apple Podcasts ►Online  Spotify

De kasteelmoord

In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader is direct de hoofdverdachte. Hoe kon 'de kasteelmoord' uitgroeien tot een van de meest besproken zaken in België?

Apple Podcasts Online  ►Spotify

De moord op Patrick

Na ruim 15 jaar is de moord op tennisleraar Patrick van der Bolt nog altijd niet opgelost. Sanne Boer van Argos probeer er achter te komen wat er is gebeurd.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Waarom

In 1997 besloot de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dit deed hij samen met Tom. Waarom deden ze dit? Eva Moaraert probeert meer te weten te komen over deze fatale vriendschap is de jaren 90. 

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Babylon

Rob gaat gaat kamperen in Babylon, Tsjechië. Al snel blijkt er zich een luguber drama te hebben afgespeeld in Babylon, dat op het punt staat zich te herhalen...

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Kwaad bloed

In de true crime-podcastserie Kwaad bloed staan vijf waargebeurde, spraakmakende moordzaken en een mysterieuze verdwijning op het platteland centraal. Niet de moord zelf is het verhaal, maar wat eraan voorafging en hoe het daarna verder gaat. Hoe kon het zover komen?

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De Deense Detective

Vier jaar na zijn oneervolle ontslag bij de politie vecht Chris Coubergh om het co-ouderschap over zijn zoontje Caspar. Dan verdwijnt de kleine Caspar van de aardbodem – het begin van een gevaarlijke zoektocht. 

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De Industrie

De industrie geeft met kleine persoonlijke verhalen een inkijkje in hoe de drugindustrie in Nederland in elkaar zit. En hoezeer onder- en bovenwereld verweven zijn in het leven van alledag.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

 

Deventer Mediazaak

Hoe en waarom wordt iemand slachtoffer van een mediaklopjacht? En wat zijn de gevolgen hiervan? In de zesdelige podcast De Deventer mediazaak wordt dit proces ontrafeld. 

Apple Podcasts ►Online Spotify

muziek

De BOBcast

Op 24 mei 2021 wordt icoon Bob Dylan 80 jaar. In de aanloop daarnaartoe zendt de VPRO de 'BOBcast' uit, een podcastserie in 26 delen, vanaf zijn 79e verjaardag. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent.

Apple Podcasts ►Online  ►Spotify

Psychocandy

Elke week de beste muziek van nu met een neus voor nostalgie. Samen met een interessante gast bespreekt Lotje IJzermans eigentijdse bands en artiesten, maar er wordt ook teruggeblikt naar invloedrijke muziek uit het verleden. 

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren.

Apple Podcasts Online ►Spotify

meer muziekpodcasts

Rewind

VPRO's 3voor12 en Nooit meer Slapen blikken terug op sleuteldagen uit de dancegeschiedenis en maken in een vijfdelige podcastserie een nauwkeurige reconstructie.

Apple Podcasts Online  

De Machine

Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze podcastserie mee naar de wereld achter de muziek. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.

Apple Podcast ►Online ►Spotify

Nieuwe filmmuziek op 4

Nieuwe filmmuziek, speciaal uitgekozen voor de liefhebber van klassieke muziek & meer. Elke maand de muziek van vijf nieuwe films, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk.

Apple Podcasts  ►Online 

Paradiso 50

Podcast waarin je hoort hoe Paradiso zich ontwikkelde van vrijzinnige kerk naar hippie-hang-out en van drugshol en punkhoofdkwartier tot professioneel en toonaangevend poppodium.

Apple Podcasts Online 

Vrije Geluiden Op 4

Elke week twee podcasts met actuele, verfrissende, grensverkennende en soms ronduit verbluffende staaltjes al-dan-niet-klassieke muziek. Regelmatig komt een gast in de studio vertellen en als het éven kan live spelen,

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

cultuur, film en literatuur

Nooit Meer Slapen

Hét latenightcultuurprogramma van de VPRO. Presentator Pieter van der Wielen spreekt met een gast uit de cultuurwereld.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Radio Cinema

Radio Cinema was de podcast over film van Nooit Meer Slapen. Elke week ging Pieter van der Wielen, samen met filmjournalist Maartje Willems, in gesprek over de laatste films.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Lees Dees

In de podcast Lees Dees bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici. 

Apple Podcasts Online  

meer cultuurpodcasts

Het beste van Biesheuvel

Podcastserie met verhalen van Maarten Biesheuvel die hij in het verleden voor de VPRO-radio voordroeg.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Podiumbeesten

Nooit Meer Slapen zoomt in op een aantal echte podiumbeesten: van 2 Unlimited tot Anniek Pheifer.

Apple Podcasts Online  

Alex van Warmerdam

Negen sprekers openen hun venster op de eigenzinnige wereld van een unieke maker: filmregissuer Alex van Warmerdam.

Apple Podcasts Online  

 

VPRO Cinema Podcast

Geen recensies, maar gewoon een goed gesprek over films, makers en genres: dat is VPRO Cinema Podcast met Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Brands met boeken

Wijlen Wim Brands in gesprek met schrijvers over hun werk. De podcast van het programma VPRO Boeken liep tot en met 2013.

 Online  

De ware aard

In tijden van crisis komt de menselijke natuur bovendrijven, zo zegt men. Maar wat is die menselijke natuur eigenlijk? Met vaste tafelheer filosoof Thomas Muntz en 8 wisselende gasten spitten Jos Palm en Julie Blussé 8 klassieke teksten door, op zoek naar de aard van de mens.

Apple Podcasts   ►Online ►Spotify 

Dorst

Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. In deze podcast hoor je regelmatig nieuwe producties gepresenteerd door verschillende jonge makers. Van fictie en mockumentary tot korte verhalen en series.

Apple Podcasts   ►Online  

Een dik uur Ischa op de radio

2020 is het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. De VPRO gedenkt hem met de podcast 'Een dik uur Ischa op de radio'. Hierin praat Anton de Goede met vele Ischa-kenners over hun favoriete interview uit Ischa’s rijke oeuvre.

Apple Podcasts  ►Online ►Spotify

Het laatste woord

Het laatste woord is een serie van OVT waarin Jos Palm met historici over klassieke historische boeken praat. 

Apple Podcasts   ►Online  

Naakt op een kleedje

Vrouwen zijn misschien wel vaker naakt op een kleedje te zien in musea dan dat ze er als maker vertegenwoordigd zijn. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho voor VPRO Mondo de podcast 'Naakt op een kleedje'. Iedere aflevering staat er een bijzondere vrouwelijke gast centraal die geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker.

Apple Podcasts  ►Online ►Spotify

geschiedenis

George Blake: meesterspion

Als geboren Nederlander en spion voor zowel Britten én de Sovjets is het leven van George Blake fascinerend. Hij vertelt er zelf over in een nieuwe podcast van OVT.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De familie Romeijn

 

In deze podcastserie gaan de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet het soort heldenverhalen die nabestaanden van verzetsstrijders met trots vertellen. 

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De plantage van onze voorouders

In de achtdelige serie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

meer geschiedenis

Backspace

In Backspace duiken Elja Looijestijn en Cecile Elffers in de geschiedenis van de websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

Apple podcast ►OnlineSpotify

De Arabische lente

Een zesdelige podcast van VPRO en NPO Radio 1 over het Midden-Oosten en de mensen die vrijheid willen. Abdou Bouzerda kijkt met zijn gasten terug op de massale volksopstanden die in 2010 begonnen, waar de wereld tot de dag van vandaag nog de gevolgen van voelt. Maar ook onderzoekt hij of een nieuwe reeks aan protesten kan uitbreken de Arabische wereld.

Apple Podcast ►Online ►Spotify

De mars naar maart

 In navolging van de Presidential podcast– over de Amerikaanse presidentsverkiezingen – richtte Chris Kijne begin 2017 de blik op eigen land. Samen met Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing werden kiezers (zwevende en andere) in De mars naar maart (twee)wekelijks begeleid naar de stembus.

 ►Online

Argos: Srebrenica

In 1995 geleden viel de moslimenclave Srebrenica en tot op de dag van vandaag doet Argos onderzoek naar de vraag of dit drama voorkomen had kunnen worden.

 ►Apple podcast ►Online 

Gaudeamus 1945-2020

De Stichting Gaudeamus bestaat 75 jaar. Driekwart eeuw nieuwe muziek van internationale jonge componisten, gekleurd door vele bijzondere premières en iconische verhalen. Elk verhaal wordt geïllustreerd met archiefopnamen!

Apple Podcast ►Online ►Spotify

Hotel Schiller

Hotel Schiller is een radiodrama over de familie Schiller, die haar leven doorbrengt in het hotel, te midden van alle gasten. Dit speelt zich af ten tijde van het Interbellum.

Apple Podcasts   ►Online  

 

Tijdgeest

Tijdgeest is een serie over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden. Julie Blussé probeert ideeën die ons nu vreemd voorkomen te verklaren door ze in hun tijdgeest te plaatsen.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

lange gesprekken

Het Marathoninterview

Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat.

Apple Podcast ►Online ►Spotify

Yous & Yay

In de podcast Yous & Yay: New Emotions spreken Sef & Pepijn maandelijks héél lang met een interessant iemand bij ons in de studio. 

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Zomergasten

De uitzendingen van Zomergasten kun je als podcast bíjna in z’n geheel terugluisteren.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

meer lange gesprekken

Grote woorden

In de podcastserie Grote Woorden sprak wijlen Wim Brands met denkers. Tussen kerst en oud en nieuw 2015 ontmoette hij onder andere Gabriel van den Brink, voormalig hoogleraar Maatschappelijke bestuurskunde.

Online  

De halve marathon

In de traditie van de marathoninterviews, waarin al dertig jaar bekende programmamakers live drie uur met een gast in gesprek gaan, voeren jonge radiomakers anderhalf uur lang openhartige en spraakmakende gesprekken met bijzondere gasten.

Apple Podcasts Online 

humor

Gothrecht

Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen. De luisteraar volgt de jonge Goth-vrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige ‘Pierre Bokma-complex’.

Apple Podcast ►Online ►Spotify

Radio Bergeijk

Suffe jingles, interviews over non-items en de persoonlijke problemen van de presentatoren Toon Spoorenberg en Peer van Eersel (Pieter Bouwman en George van Houts). 

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Ronflonflon

Ronflonflon met Jacques Plafond was een wekelijks programma (1984-1991)  met 100 procent gesproken woord en 100 procent muziek van Wim T. Schippers.

Apple Podcasts Online  

De mannen van de radio

Hans Teeuwen en Pieter Bouwman maakten tussen 1995 en 1997 als De Mannen van de Radio absurdistische sketches over de meest uiteenlopende en vaak bizarre onderwerpen. 

Apple Podcasts Online  ►Spotify

korte verhalen

Sterk water

In de zesdelige podcast Sterk water hoor je verhalen van Terschelling die schuren, raken en verwonderen.

Apple Podcasts Online  

Plots

Plots is een programma met onwaarschijnlijke, maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. 

Apple Podcasts   ►Online  

Toendra

Als opvolger voor Plots bracht Radio Doc in 2015 Toendra naar de luisteraars: dertig afleveringen met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

 

over het leven

Mijn vader is een...

Journalist Felicia Alberding gaat op zoek naar de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Een podcast waarin ze eten als smeermiddel van onze samenleving onder de loep neemt.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Ongesigneerd

Ongesigneerd is een podcast van Tjitske Mussche en Laura Stek over onopvallend design. Zelfs achter de grijze lantaarnpaal op de hoek zit een grootse theorie...

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Opgejaagd

Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt en onderzoekt de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af in deze podcast. 

Apple Podcasts Online  ►Spotify

meer over het leven

Het leven, een gebruiksaanwijzing

Het leven, een gebruiksaanwijzing: in deze podcast leer je hoe het beste te leven. 'Hoe te vergeten’ bijvoorbeeld, ‘Hoe niets te doen’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken’.

Apple Podcasts Online  

Iets doen, hoe doe je dat?

Je wilt iets doen. Maar iets doen, hoe doe je dat? In deze driedelige podcast-serie komt maker Nikki Dekker achter haar like-machine vandaan en gaat op pad.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Het maakbare geweten

In de driedelige podcastserie Het maakbare geweten ontrafelen makers Robin en Ruben de werking van het magische geweten. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten? 

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Dagboek van een IC-chef

Armand Girbes is hoofd van de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum en hoogleraar Intensive Care geneeskunde. Speciaal voor Argos houdt hij een coronadagboek bij van zijn werkzaamheden op zijn afdeling.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De rode draad

In de nieuwe podcast De Rode Draad onderzoekt radiomaker Saar Slegers samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams wat Xi’s toekomstplannen betekenen voor de Chinezen én voor ons hier in Europa. Hoe realistisch zijn de doelen van Xi Jinping? En welke impact heeft het Chinese beleid op ons leven hier in Nederland?

Apple Podcasts ►Online ►Spotify

Roes

Roes is een podcast van de makers van Bob over de geestige mist waarin we ons allemaal wel eens bevinden. ’s Nachts, overdag of daartussen. Of eigenlijk, misschien wel, constant en altijd.

Apple Podcasts Online  ►Spotify

Stadsastronaut

Met behulp van ruimtevaartspecialisten, lange termijndenkers, een bomenexpert en haar buurman Bob zoomt Marjolijn van Heemstra stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

De wending

Worden we na de coronacrisis wakker in een nieuwe wereld? In De wending horen we mensen die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat het roer om moet en die hun leven compleet anders inrichten.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Uit de Gouden Kooi

Een onthullend verhaal over het leven als realityster: het spelen van een hoofdrol in je eigen soap, de verantwoordelijkheid van televisiemakers, rollen in kots, maar ook etudes van Chopin. In de Gouden Kooi is niets wat het lijkt.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Lopendebandwerk

Hoe is het om geleefd te worden door machines en de klok? Een muzikale ode aan de lopendebandwerker samen met o.a. Spinvis en hiphop-producer Kubus.

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Modern Man

In de serie Modern Man onderzoekt OVT de mens van nu in zijn of haar vele gedaantes, van de boze witte man tot de zelfmoordterrorist en de vrouw in het post-me too-tijdperk. 

Apple Podcasts   ►Online  ►Spotify

Labyrint

Wetenschapsprogramma dat tot 2013 liep, met veel spraakmakende interviews en spannende reportages.

Apple Podcasts   ►Online 

veelgestelde vragen

 • ► Hoe abonneer ik me op een podcast?

   

  Dit is op verschillende manieren mogelijk: 


  iTunes op de pc: Open iTunes en ga naar de iTunes Store en zoek op een podcast via het zoekveld geheel rechtsboven. In het resultatenoverzicht klikt u op de podcast naar wens. U bent nu op de podcastpagina van een programma. Klik hier op 'Abonneer mij'. De nieuwste afleveringen worden nu automatisch gedownload.


  Podcast apps op mobiele apparaten: Zoek op een podcast titel en klik op 'Abonneer' of 'Subscribe'. Het is ook mogelijk om de RSS feed van een podcast toe te voegen. Dit overzicht vind je hierboven.

   

 • ► Waarom zijn er dubbele programma's?

   

  Van sommige programma's zijn naast de hele uitzendingen ook losgeknipte fragmentenfeeds beschikbaar. In het podcast- en RSS overzicht is dit aangegeven middels 'hele afleveringen' en 'fragmenten'. De podcastfeed van de hele uitzending heeft altijd de benaming 'Uitzending gemist...' voor de titel staan.

   

 • ► waarom staan niet alle afleveringen erbij?

   

  Een podcastfeed is geen archief. In sommige podcasts zijn de laatste 20 afleveringen beschikbaar. Oudere afleveringen zijn te beluisteren op de luisterpagina's van vpro.nl of de programmapagina's.

   

 • ► Zijn er ook RSS feeds van de podcasts?

   

  Jazeker. Elke podcast is feitelijk een RSS feed. Wanneer je je niet via iTunes abonneert heb je het adres hiervan nodig, deze zijn hier te vinden. 
  Goeie RSS readers zijn bijv. FeedlyNetvibesNewsblur en The Old Reader.

   

 • ► Zijn er podcasts van oude programma's?

   

  Het overzicht op de podcastpagina toont vooral lopende programma's. Van sommige programma's uit het verleden bestaan nog podcastfeeds, zoals Radio Bergeijk, Bieslog, Ronflonflon, te vinden in de vpro-pagina binnen iTunes

   

 • ► Bestaat de Radio Gemist-app nog?

   

  Nee, de Radio Gemist-app is inmiddels uit de App Store gehaald. De app was technisch zo verouderd dat het updaten en actueel houden niet meer betrouwbaar was. Het beluisteren van de radioprogramma's van de VPRO kan inmiddels via podcasts en op de websites.