alle podcasts van de VPRO

Op deze pagina vind je alle VPRO-podcasts.

Podcasts zijn hot! Nog nooit van gehoord? Een podcast is audio die je on demand kan luisteren. Onderweg of gewoon thuis. En dat is fijn, want er zijn ontelbaar veel podcastparels. Met een gratis podcastabonnement op Stitcher of iTunes komen alle nieuwe afleveringen automatisch op je computer of telefoon. Zo mis je nooit meer een aflevering van je favoriete programma en ontdek je originele VPRO-podcasts!

Op deze pagina vind je de links naar de VPRO-podcasts, RSS-feeds en veelgestelde vragen.

categorieën

cultuur

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film. Elke week gaat Pieter van der Wielen, samen met filmjournalist Maartje Willems, in gesprek over de laatste films. Een podcast van Nooit Meer Slapen en VPRO Cinema.

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

 

VPRO Cinema Podcast

Geen recensies, maar gewoon een goed gesprek over films, makers en genres: dat is de maandelijke VPRO Cinema Podcast. De vaste hosts Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier ontvangen elke aflevering een nieuwe gast.

 

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Nooit Meer Slapen

Hét latenightcultuurprogramma van de VPRO. Presentator Pieter van der Wielen spreekt met een gast uit de cultuurwereld en er wordt verslag gedaan van actuele gebeurtenissen op het gebied van film, theater, literatuur en beeldende kunst.

iTunes     ►Stitcher    ►Online    ►RSS-feed

 

Ongesigneerd

Ongesigneerd is een podcast van Tjitske Mussche en Laura Stek over onopvallend design. Zelfs achter de grijze lantaarnpaal op de hoek zit een grootse theorie... Na het succes van seizoen 1 in 2015, met verhalen over o.a. de A2, straatnaambordjes en het stoplichtfiguurtje, volgt nu een tweede serie. Met verhalen over de Tweede Kamer, het asielzoekerscentrum, het kantoor, de dierentuin en meer. Beluister nu alle afleveringen via de mooie interactieve stadskaart! Ook te horen op vrijdagnacht in Nooit Meer Slapen.

iTunes    ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Lees Dees

In de podcast Lees Dees bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici. De boeken die Lees Dees behandelt, komen voort uit Schwob: een reeks boeken gecureerd door tien uitgeverijen en honderd boekhandels, die zo bijzondere maar niet nieuwe, onontdekte boeken onder de aandacht brengen.

iTunes     ►Stitcher   ►Online  ►RSS-feed 

 

Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast

Negen sprekers openen hun venster op de eigenzinnige wereld van een unieke maker: filmregissuer Alex van Warmerdam. De podcast is een productie van Eye Filmmuseum in samenwerking met VPRO Nooit Meer Slapen, met bijdragen van o.a. Annet Malherbe, Marc van Warmerdam, Ariane Schluter, Dirk van Weelden en Maartje Wortel. De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L' histoire kaputt (van 10 juni tot en met 2 september 2018 in Eye Filmmuseum).

iTunes  ►RSS-feed  ►Stitcher

Podiumbeesten

Voor acteurs, cabaretiers en muzikanten is het dagelijkse kost: op een podium gaan staan voor een zaal vol publiek, recensenten, én verwachtingen. Maar eigenlijk is het een raar beroep, midden in de spotlights staan. Bekeken en beoordeeld worden – wat doet dat met je? In deze podcastserie van Nooit Meer Slapen zoomen we in op een aantal echte podiumbeesten: van 2 Unlimited tot Anniek Pheifer.

iTunes  ►Online   ►Stitcher

Niks was minder waar

In de driedelige podcast Niks was minder waar vertelt kunstenaar/muzikant Bert Scholten over toevallige volkshelden: mensen die in een rol geduwd worden waar ze zelf nooit écht voor hebben gekozen. Bert Scholten noemt zijn werk ‘figuratieve popmuziek’: elektronische punknummers waarin hij herkenbare situaties schetst. In Niks was minder waar laveert hij als interviewer, zanger, troubadour en voice-over tussen biograaf, hoorspel-regisseur en muzikaal essayist.

iTunes  ►RSS-feed

Woord

De mooiste radioverhalen van de publieke omroep. Interviews tot hoorspelen, van radiodocumentaires tot reisverslagen, van gesproken cartoons tot radioboeken. Woord put uit radiohistorie en actuele programma's, maar presenteert ook gloednieuwe radioverhalen en audiocolumns, en de collectie is nog altijd groeiende.

iTunes     ►Online     ►RSS-feed

 

Woord Achterland

Onder ieder weiland en zelfs achter het meest banale parkeerterrein schuilt een uniek verhaal, voor wie stilstaat en echt kijkt − of luistert naar de 10-delige reizende radioserie Achterland. Een reizende serie op zoek naar unieke verhalen.

iTunesOnlineRSS-feed

 

1 minuut

Een reeks korte verhalen, uit het echte leven gegrepen. Sprookjesachtige radiodocumentaires die ontroeren, verbazen en ontregelen.

iTunes    ►Online    ►RSS-feed


 

Brands met boeken

Wijlen Wim Brands in gesprek met schrijvers over hun werk. De podcast van het tv-programma Boeken is in 2013 gestopt, maar de oude afleveringen zijn allemaal nog te beluisteren.

iTunesOnline

 

Een kamer in het verleden

Vijftien schrijvers, dichters, caberetiers en denkers laten zich beurtelings een week opsluiten in een boothuis op het Lauwersmeer. Wat brengt isolatie in creatief opzicht teweeg?

iTunes   ►Online

 

interviews

Zomergastenpodcast

De uitzendingen van Zomergasten kan je ook luisteren! Luister de afleveringen bíjna in z’n geheel terug. Je vindt er nu alle afleveringen van 2018, 2019, 2020 en de uitzending met Eberhard van der Laan.

 

Apple Podcasts ►Online ►Stitcher ►RSS-feed 

Yous & Yay: New Emotions

In hun roze studio voeren muzikanten Sef en Pepijn (Faberyayo) maandelijks een gesprek met iemand die zij bewonderen: interessante mensen, inspirerende mensen, mooie mensen, mensen met een vervelend randje, knuffelmensen... In de podcast krijgen we een uniek en openhartig inkijkje in het leven van zowel de gast als Sef en Pepijn. Door oeverloos met elkaar te zwetsen ontvangen ze wederzijds nieuwe inzichten en belangrijker nog: new emotions! Sluit hen in je hart.

Apple Podcasts   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

De halve marathon

 Jonge radiomakers voeren anderhalf uur lang openhartige en spraakmakende gesprekken met interessante mensen: een dichter die Prozac nodig heeft ter inspiratie, een Twentse cabaretier die zijn piemel liet zien aan de koning , een presentator die als Jehova de deuren langs ging en nog veel meer wereldse mensen waar je wijzer van wordt.

Apple Podcasts     Stitcher     ►Online  

 

Marathoninterview

Welkom in een schatkamer vol goede gesprekken. Hier vindt u ontmoetingen tussen journalisten en interessante mensen in een drie uur durend interview. Verteller en ondervrager worden alleen gelaten om een zo hoog mogelijke concentratie te waarborgen. Op deze manier krijgt u, de luisteraar, het achterste van de tong te horen (uitzendingen vanaf 2013).

Apple Podcasts    Stitcher    ►Online    ►RSS-feed

 

Grote Woorden

In de podcastserie Grote Woorden sprak wijlen Wim Brands met vijf denkers. Hij voerde lange gesprekken met Gabriël van den Brink, Marli Huijer, Maarten van Buuren, Awee Prins en Casper Thomas.

Apple Podcasts    ►Online

 

verhalen

El Tarangu

De nieuwe podcast van de makers van Bob! In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Apple Podcasts ►Google Podcasts ►Stitcher ►RSS-feed ►Website

De Blankenberge Tapes

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte. Hij lijkt na het voorval van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes op hun plek. In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping.

Apple Podcasts ►Stitcher, ►NPO Podcasts

Sterk water

In de zesdelige podcast Sterk water van Babette Rijkhoff hoor je verhalen van Terschelling, die zich op geen enkele andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. Want de zee die zich hieromheen uitstrekt, brengt niet alleen liefde of verloren spullen  met zich mee, maar kan door de stroming ook zorgen voor gevaar. De gevolgen van ieder verhaal zijn altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Op het eiland kan niemand écht anoniem blijven. Een serie over veerkracht, lotsbestemming en de onderlinge afhankelijkheid binnen een kleine gemeenschap. 

Apple Podcasts   ►Stitcher  ►Online RSS-feed

Het leven, een gebruiksaanwijzing

In deze 14-delige radiodocuserie van de makers van Toendra en Plots staat steeds één levensvraag centraal, zoals ‘Hoe te vergeten’, ‘Hoe niets te doen’ of ‘Hoe een bittere pil te slikken’. Vanaf 18 september wekelijks in Radio Doc op NPO Radio 1, en natuurlijk als podcast.

Apple Podcasts  ►Stitcher    ►RSS-feed    ►Online

 

 

Waarom

Een vijfdelige podcast over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren 90. In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorn’s vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Waarom had nog niemand ooit gehoord van Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde in deze keuze? En waarom zijn ouders en vrienden 20 jaar lang nooit op zoek gegaan naar antwoorden?

Apple Podcasts ►Stitcher ►RSS-feed

Babylon

Durf jij te luisteren? De nieuwe 3-delige podcast Babylon van VPRO Dorst gaat over Rob, die gaat kamperen in Babylon, Tsjechië, waar hij een prachtig meisje leert kennen. Eind goed, al goed. Of niet? Er blijkt zich een luguber drama te hebben afgespeeld in Babylon, dat op het punt staat zich te herhalen...

Apple Podcasts  ►Stitcher  ►Online 

 

Toendra

Serie met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. In 30 afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven.

Apple Podcasts     ►Online    ►RSS-feed

 

Plots

Plots is een programma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of waar je hardop bij in de lach schiet.

Apple Podcasts     ►Online    ►RSSfeed

 

 

Studio Idzerda

Drie kwartier radiogenot voor de echte liefhebber: verhalen die het waard zijn te vertellen.

Apple Podcasts    ►Online    ►RSSfeed

 

 

Pension Idzerda

Podcast over het gedramatiseerde levensverhaal van de excentrieke radio-omroepionier Hanso Idzerda.

Apple Podcasts    Stitcher    ►Online    ►RSSfeed

 

 

journalistiek

De moord op Patrick

Op Tweede Kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar 's ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet. Vijftien jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. Sanne Boer duikt in het leven van Patrick en ontdekt dat niets is wat het lijkt. Waar ging het mis in het politieonderzoek bij Patrick? En wat zegt dit over de kwaliteit van de opsporing in Nederland?

Apple Podcasts  ►RSS-feed Stitcher

Trees

Trees is een app. Trees is een podcast. Trees is veel, maar bovenal is Trees een journalistieke zoektocht, waarbij de journalisten voor en vooral met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Volkan, Meike en Tessa gaan voor je op onderzoek. Het gaat over vanalles, gewoon de onderwerpen die jij met je vrienden in de kroeg bespreekt. Trees luistert naar je.
 

Apple Podcasts   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feedDownload de app

De kasteelmoord

In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest gemediatiseerde zaken in België. Hoe kon de Kasteelmoord zo groot worden in West-Vlaanderen?


Apple PodcastsStitcherOnline ► RSS-feed

Opgejaagd

Opgejaagd is een achtdelige podcast over het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen. Als moeder van twee jonge kinderen verbaast Jennifer Pettersson zich over de manier waarop het in Nederland voor ouders en kinderen geregeld is.

 

Apple PodcastsStitcherOnlineRSS-feed

Future Shock: de VPRO Tegenlicht-podcast

Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. De podcast biedt achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

 

Apple Podcasts   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

De industrie

De industrie is een online interactieve documentaire en podcastserie die laat zien hoe drugs in Nederland overal zijn en iedereen er mee te maken heeft – van elektricien tot pizzakoerier, van boer tot burgemeester. Luchtig, humoristisch en soms banaal, biedt De industrie in kleine persoonlijke verhalen een inkijkje in hoe de Nederlandse drugsindustrie in elkaar zit. En hoezeer onder- en bovenwereld verweven zijn in het leven van alledag.

iTunes  ►Stitcher  ►Online  ►RSS-feed

Buitenhof

Buitenhof gemist? Je kunt de uitzendingen ook beluisteren als podcast! Buitenhof is het wekelijkse politieke discussieprogramma van de VPRO, AVROTROS en BNNVARA met interviews, opinies en debatten, elke zondagmiddag op NPO 1. Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door Pieter Jan Hagens, Marcia Luyten en Paul Witteman.
 

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Iets doen, hoe doe je dat?

Na de verkiezingsoverwinning van Trump merkt journalist Nikki Dekker dat ze haar verontwaardiging hierover vooral online uit. Waarom komt ze niet in actie, vraagt ze zich af. In de driedelige podcast 'Iets doen, hoe doe je dat?' gaat Nikki op onderzoek uit. Ze gaat de deuren langs, gaat naar demonstraties en interviewt mensen die de wereld veranderen. Want hoe doen zij dat, dat iets doen?

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

The Presidential Podcast

The Presidential Podcast deed verslag van de verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton en wordt nu vervolgd. Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) berichten hoe het President-elect Donald Trump vergaat.

iTunes     ►Stitcher     ►Online     ►RSS-feed


 

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

iTunes     ►Stitcher     ►Online     ►RSS-feed


 

Argos

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

iTunes     ►Stitcher     ►Online     ►RSS-feed


 

Argos Srebrenica

In juli is het 20 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica viel onder ogen van Nederlandse Dutchbatmilitairen. Argos blikt terug op dit drama met podcast uitzendingen over Srebrenica uit het archief.

iTunes     ►Online     ►RSS-feed

 

Bureau Buitenland

Internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland.

iTunes     ►Stitcher     ►Online     ►RSS-feed   


 

Labyrint

Wetenschapsprogramma dat tot 2013 liep, met veel spraakmakende interviews en spannende reportages.

iTunes     ►Online    

vpro dorst

Mijn vader is een afhaalchinees

In Mijn vader is een afhaalchinees gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Een podcast waarin ze eten als smeermiddel van onze samenleving onder de loep neemt. Is onze maag soms toleranter dan ons hoofd?

Apple Podcasts, ►Stitcher

Het maakbare geweten

In de driedelige podcastserie Het Maakbare Geweten ontrafelen makers Robin en Ruben de werking van het magische geweten. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen?

 

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Bob

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder  niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

 

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Roes

Roes is een vierdelige podcast over de geestige mist waarin we ons allemaal wel eens bevinden. ’s Nachts, overdag of daartussen. Of eigenlijk, misschien wel, constant en altijd. Roes wordt gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys.

iTunes    ►Stitcher     ►Online 

 

Loos werk

Loos werk is een podcast over werk. Dat doen we wel allemaal leuk met zijn allen, maar: waarom eigenlijk? Heeft werken wel nut? Professioneel nietsnut Leonie gaat op zoek naar antwoorden.

iTunes     ►Stitcher    ►Online 

Radio in het donker

Dorst bood elf jonge makers de ruimte om te experimenteren met radio. Onder begeleiding van radiomakers Katinka Baehr, Jair Stein en Alfred Koster werkten zij aan verschillende vormen van verhalende radio.

iTunes     ►Stitcher     ►Online

radiodrama

Hotel Schiller

Hotel Schiller is een radiodrama dat zich afspeelt ten tijde van het Interbellum. Het hotel aan het Rembrandtplein in Amsterdam is destijds opgebouwd door de familie Schiller. Te midden van alle gasten leefden zij hun leven in een roerige tijd. Luister de podcast en neem ook een kijkje in het hotel met deze interactieve illustratie.
 

iTunes  ►RSS-feed  ►Online   ►Stitcher

Fluiten in het donker

Om een kwaliteitsimpuls aan het Nederlandstalig radiodrama te geven besloten het Mediafonds, het Nederlands Letterenfonds en de omroepen VPRO, NTR en Avrotros tot een gezamenlijk project getiteld Fluiten in het donker. Zes literaire auteurs schreven gezamelijk een hoorspel.

iTunes    ►Online

muziek

Psychocandy

Lotje IJzermans keert na 25 jaar terug als dj in Psychocandy, een wekelijkse NPO Radio 2-podcast onder de vlag van VPRO 3voor12. In de podcast komt een breed scala van eigentijdse bands en artiesten voorbij, maar wordt ook teruggeblikt naar invloedrijke muziek uit het verleden, onder meer met verhalen én legendarische opnamen uit het VPRO-archief.

Apple Podcasts StitcherOnline

Rewind

De dag dat RoXY-grondlegger Peter Giele werd begraven en 's avonds zijn hele club afbrandde. De dag dat er 11.000 Nederlandse gabbers naar Antwerpen trokken. De dag dat de romantiek verloren ging en ID&T voor een godsvermogen verkocht werd. VPRO's 3voor12 en Nooit meer Slapen blikken terug op zulke sleuteldagen uit de dancegeschiedenis en maken in een vijfdelige podcastserie een nauwkeurige reconstructie.

iTunes   ►Stitcher  Online 

Sunday Snooze

Net wakker of nog wakker? Iedere zondag een nieuwe aflevering van Sunday Snooze bij 3voor12. De beste dj’s/smaakmakers/producers gaan diep in een wekelijkse, uur lange podcast met de b-kant van hun platenkast. Huilend na de club met je benen op de bank. After the party is the afterparty.
 

iTunesStitcherRSS-feed

De Machine

In de tweewekelijkse podcast De Machine nemen Atze de Vrieze en Niels Aalberts je mee naar de wereld achter de muziek. Naar de zakelijke beslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.
 

iTunesStitcherOnlineRSS-feed

Paradiso 50 Podcast

Speciaal voor dit jubileum maakt VPRO Nooit Meer Slapen de vijfdelige podcastserie getiteld Paradiso 50. In vijf afleveringen van 45 minuten reizen luisteraars door de turbulente jaren waarin het Amsterdamse podium zich ontwikkelde van vrijzinnige kerk naar hippie-hang-out en van drugshol en punkhoofdkwartier tot professioneel en toonaangevend poppodium.


iTunes   ►Stitcher   ►Online

Vrije Geluiden

Elke week twee podcasts met actuele, verfrissende, grensverkennende en soms ronduit verbluffende staaltjes al-dan-niet-klassieke muziek. Regelmatig terugkerende rubrieken zijn Galerie Moderne (de toegelichte top 5 moderne stukken van liefhebbers en professionals), De Buitenbocht (klinkend bewijs dat hedendaagse muziek ook heel mooi kan zijn) en The Swinging Billy (muziekboeken).

iTunes     ►Stitcher     ►Online    ►RSS-feed

3voor12 niet te missen

3voor12 praat je bij met de niet te missen muziek van de week. We draaien en bespreken dé meest relevante, leuke en belangrijke tracks van het moment, zodat je achteraf weer helemaal up to date bent.

iTunes     ►Stitcher     ►Online     ►RSS-feed
 

 

JaBo Gumbo Show

Jaap Boots brouwde tot 2013 een irritant lekkere stoofpot van soul, jazz, world en roots op Radio 6.

iTunes     ►Online


 

humor

De Mannen van de Radio

Hans Teeuwen en Pieter Bouwman maakten tussen 1995 en 1997 als De Mannen van de Radio absurdistische sketches over de meest uiteenlopende en vaak bizarre onderwerpen. Ze waren te horen in het VPRO-radioprogramma De Avonden. Alle afleveringen zijn nu beschikbaar als podcast!


iTunes     ►Stitcher    ►Online   ►RSS-feed

Geluid loopt

Radiokomedie van Chris Bajema en Jan Jaap van der Wal over het wel en wee van het culturele radioprogramma Focus.

iTunes     ►Online 


 

Radio Bergeijk

Suffe jingles, interviews over non-items en de persoonlijke problemen van de presentatoren Toon Spoorenberg en Peer van Eersel (Pieter Bouwman en George van Houts). Het epische Radio Bergeijk liep van 2002 tot 2007.

iTunes     ►Online


 

Bureau Breda

Journalist, schrijver en man van de wereld Jelle Brandt Corstius neemt je in de luisterserie Bureau Breda mee naar Breda voor een uniek inkijkje in de toekomst van de journalistiek. In Breda.

iTunes     ►Online     ►RSS-feed

 

Ronflonflon

Ronflonflon met Jacques Plafond was een wekelijks programma (1984-1991)  met 100 procent gesproken woord en 100 procent muziek van Wim T. Schippers, met veel (vaak eigen) muziek en jingles.

iTunes     ►Online

geschiedenis

Tijdlijn

In de podcast Tijdlijn worden uitzonderlijke interviews, reportages en documentaires opgediept uit het rijke radioarchief van de NPO, gelinkt aan de actualiteit en opnieuw gepresenteerd.

 

Online iTunes  ►NPO Podcasts

Tijdgeest

Tijdgeest is een serie korte radioverhalen van Julie Blussé, wekelijks te horen in het geschiedenisprogramma OVT. Uit de verhalen blijkt dat opmerkelijke gebeurtenissen uit het verleden verklaarbaar worden als je ze in de tijdgeest plaatst. De serie is ook als losse podcast te downloaden.
 

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Utopia

Wat kunnen we leren van dromers die utopieën en dystopieën schreven? Jos Palm en Julie Blussé zochten het uit in Utopia, een podcastserie over dromers en doemdenkers.

► Online

OVT

Fragmenten uit OVT, het historische radioprogramma over de onvoltooid verleden tijd met actueel nieuws over de historie, columns, reportages, discussies, historische documentaires en ooggetuigenverslagen.

iTunes     ►Stitcher     ►Online     ►RSS-feed

 

OVT Het spoor terug

Een wekelijkse documentaire van een half uur waarin we verhalen over gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis, aan de hand van ooggetuigenverslagen.

iTunes     ►Online


 

OVT de oorlogskoningin

Radiodrama over Koningin Wilhelmina in Londen, '40 tot '45. De verhalen over haar onverzettelijkheid zijn legio. Ze was, zou Churchill hebben gezegd, de enige kerel in het Nederlandse kabinet. Maar was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten? Tomas Ross schreef het zesdelige hoorspeldocudrama De Oorlogskoningin, waarin Wilhelmina in gesprek met haar kleindochter Irene terugblikt.

iTunes     ►Online    ►RSS-feed
 

OVT Het Laatste Woord

In de serie 'Het Laatste Woord' van OVT interviewt Jos Palm historici over tien boeken die geschiedenis maakten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

iTunes     ►Online

Modern Man

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de serie Modern Man. Met bijvoorbeeld Herman Melville’s The Confidence-Man, een genadeloze 19e-eeuwse analyse van Amerika als narrenschip vol zwendelaars, oplichters en hun goedgelovige slachtoffers.  
 

iTunes   ►Stitcher   ►Online   ►RSS-feed

Podcast-apps

Veelgestelde vragen

 • ► Hoe abonneer ik me op een podcast?

   

  Dit is op verschillende manieren mogelijk: 


  iTunes op de pc: Open iTunes en ga naar de iTunes Store en zoek op een podcast via het zoekveld geheel rechtsboven. In het resultatenoverzicht klikt u op de podcast naar wens. U bent nu op de podcastpagina van een programma. Klik hier op 'Abonneer mij'. De nieuwste afleveringen worden nu automatisch gedownload.


  Podcast apps op mobiele apparaten: Zoek op een podcast titel en klik op 'Abonneer' of 'Subscribe'. Het is ook mogelijk om de RSS feed van een podcast toe te voegen. Dit overzicht vind je hierboven.

   

 • ► Waarom zijn er dubbele programma's?

   

  Van sommige programma's zijn naast de hele uitzendingen ook losgeknipte fragmentenfeeds beschikbaar. In het podcast- en RSS overzicht is dit aangegeven middels 'hele afleveringen' en 'fragmenten'. De podcastfeed van de hele uitzending heeft altijd de benaming 'Uitzending gemist...' voor de titel staan.

   

 • ► waarom staan niet alle afleveringen erbij?

   

  Een podcastfeed is geen archief. In sommige podcasts zijn de laatste 20 afleveringen beschikbaar. Oudere afleveringen zijn te beluisteren op de luisterpagina's van vpro.nl of de programmapagina's.

   

 • ► Zijn er ook RSS feeds van de podcasts?

   

  Jazeker. Elke podcast is feitelijk een RSS feed. Wanneer je je niet via iTunes abonneert heb je het adres hiervan nodig, deze zijn hier te vinden. 
  Goeie RSS readers zijn bijv. FeedlyNetvibesNewsblur en The Old Reader.

   

 • ► Zijn er podcasts van oude programma's?

   

  Het overzicht op de podcastpagina toont vooral lopende programma's. Van sommige programma's uit het verleden bestaan nog podcastfeeds, zoals Radio Bergeijk, Bieslog, Ronflonflon, te vinden in de vpro-pagina binnen iTunes

   

 • ► Bestaat de Radio Gemist app nog?

   

  Nee, de Radio Gemist-app is inmiddels uit de App Store gehaald. De app was technisch zo verouderd dat het updaten en actueel houden niet meer betrouwbaar was. Het beluisteren van de radioprogramma's van de VPRO kan inmiddels via podcasts en op de websites.