Of je nou op vakantie gaat of lekker thuisblijft: luisteren naar een podcast kan altijd. Wij zochten de vijf leukste podcasts van het afgelopen jaar voor elke gemoedstoestand. Fijne luistervakantie!

De podcasts op deze pagina kun je downloaden via Stitcher (Android) of iTunes (iPhone/iPad) op je tablet of mobiel. Ook kun je meteen via deze site luisteren. Benieuwd wat een podcast nou eigenlijk is en hoe je 'm luistert? ► Hier vind je een simpel stappenplan.

Bob

'D'n Bob' hield mensen aan de koptelefoons gekluisterd. Iedereen leefde mee met Elise, de 84-jarige, dementerende vrouw die opeens over haar grote liefde Bob begon te praten. Haar dochters hadden die naam nog nooit gehoord. Nele, Siona en Mirke van Audiocollectief Schik gingen op onderzoek uit, op zoek naar Bob. Bestaat hij alleen in het hoofd van Elise of ook in het echt? Bob is een fantastisch mooi geproduceerde podcast en spannend, ontroerend en grappig tegelijk.

luister meteen ►online of download via iTunes of ►Stitcher

Tijdgeest

Wist je dat stoute dieren vroeger terecht moesten staan? Of dat wetenschappers in het begin van de twintigste eeuw het idee hadden om apen en mensen te kruisen? In de podcast Tijdgeest onderzoekt Julie Blussé rare ideeën uit het verleden. In de tijdgeest van toen snap je deze rariteiten ietsje beter. Grappig en leerzaam, deze podcast.

luister meteen ►online of download viaiTunes of ►Stitcher

Hotel Schiller

Het Amsterdamse viersterrenhotel Hotel Schiller op het Rembrandtplein heeft veel bijzondere gasten geherbergd. Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd Hotel Schiller geopend door Frits Schiller en sindsdien kwamen er artiesten, zakenmensen, politici, maar ook vluchtelingen. In de podcast Hotel Schiller hoor je via Frits en zijn familie hoe het hotel er vroeger uitzag. Zag ja, want de podcast is zo knap gemaakt dat het bijna lijkt alsof je echt door Hotel Schiller loopt.

luister meteen ►online of download via iTunes of ►Stitcher

Podiumbeesten

Voor acteurs, cabaretiers en muzikanten is het dagelijkse kost: op een podium staan voor een zaal vol publiek, recensenten én verwachtingen. Maar eigenlijk is het een vreemd beroep, zo midden in de spotlights staan: wat doet dat met je? In het Nooit Meer Slapen-drieluik Podiumbeesten hoor je het van onder meer zangeres Anita Doth (2 Unlimited), cabaretier Johan Goossens en actrice Carine Crutzen. Over plankenkoorts, de tol van de roem, het publiek in Bovenkarspel en meer.

luister meteen ►online of download via iTunes of ►Stitcher  

de moordzaak die België wakker hield

In 2012 werd Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, was direct de hoofdverdachte. De media sprongen er bovenop; de Kasteelmoord is dan ook een bizar verhaal. In vier afleveringen heb je De Kasteelmoord beluisterd, dat niet zozeer een true crime-verhaal is, maar vooral laat zien hoe de Vlaamse media met de Kasteelmoord omgingen. Interessante podcast die je dus mooi kunt opzetten in de auto naar Frankrijk.

luister meteen ►online of download via ►iTunes of ►Stitcher