Of je nou op reis gaat of lekker thuisblijft: luisteren naar een podcast kan altijd. Wij zochten de vijf leukste VPRO-podcasts van dit jaar. Fijne luistervakantie!

De podcasts op deze pagina kun je downloaden via Stitcher (Android) en Apple Podcasts (iPhone/iPad) op je tablet of mobiel. Ook kun je meteen via deze site luisteren. Benieuwd wat een podcast nou eigenlijk is en hoe je 'm luistert? Hier vind je een simpel stappenplan.

De makers van de podcast Babylon (Tom Hofland en Pascal van Hulst) zijn terug met een nieuwe, nog spannendere podcast: De Blankenberge Tapes. Hofland en Van Hulst wilden een verhaal vertellen waarvan je niet weet of het nou fictie is of echt gebeurd. Voor De Blankenberge Tapes werkten ze een heel script uit, om dat vervolgens aan de kant te schuiven en de stemacteurs (waaronder de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh) zelf het verhaal te laten vertellen over twee moorden en een prille liefde.

luister meteen ►online of download via Apple Podcast of ►Stitcher

De verse podcast Mijn vader is een afhaalchinees laat je via iedereens lievelingsthema (eten) weer eens goed naar de samenleving kijken. In de driedelige podcast gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Een luchtige podcast die lekker wegluistert; maar ook de diepte in gaat. Alberding zei er zelf over: 'we zijn heel tolerant tegenover eten, maar niet zo tolerant tegenover mensen. Ik zie en ik geloof dat als je eten meer waardeert, dat je misschien de mensen ook iets meer waardeert.'

luister meteen ►online of download via Apple Podcasts of ►Stitcher

Waarom is zware kost, maar mag je eigenlijk niet overslaan. De Vlaamse Eva Moeraert maakte deze vijfdelige podcastserie over een fatale liefde in de jaren '90. In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorns vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden tegen een achtergrond van metal en grunge.

luister meteen ►online of download via Apple Podcasts of ►Stitcher  

De beste podcast voor deze zomer is misschien wel De Machine, de tweewekelijkse podcast van 3voor12. De muziekredacteuren Atze de Vrieze en Niels Aalberts vertellen je alles over de wereld van muziek. Over het Eurovisiesongfestival, streamingdiensten en alle festivals die er weer aankomen deze vakantie. Ook duiken de mannen in interessante kwesties. Waarom gebruiken festivals bijvoorbeeld nog steeds muntjes? (En nee, dat is niet omdat het veiliger zou zijn). 

luister meteen ►online of download viaApple Podcasts of ►Stitcher

Ongesigneerd is een podcast over onopvallend design. Tjitske Mussche en Laura Stek spreken ontwerpers en gebruikers van dagelijkse voorwerpen die zo gemaakt zijn dat ze niet opvallen. In het nieuwste seizoen waren dat bijvoorbeeld de plaskrul, de treincoupé en de brievenbus. Kijk wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland eens goed om je heen: de lantaarnpaal ziet er nergens zo uit als in Nederland en ook het fietspad zoals wij dat kennen vind je nergens.

luister meteen ►online of download via ►Apple Podcasts of ►Stitcher