14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

14-18, Nederland in de Eerste Wereldoorlog

De gedramatiseerde serie '14-18, dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog' start met een speciale aflevering gewijd aan Nederland. In deze uitzending – gemaakt door de NTR – brengen Diederik van Vleuten en Jort Kelder ons ruim honderd jaar terug in de tijd.

Het neutrale Nederland kreeg onder andere te maken met een vier jaar durende mobilisatie van het leger en een miljoen vluchtelingen uit België die ondergebracht moesten worden. Rotterdam groeide uit tot een broeinest van spionnen en vooral aan het begin van de oorlog was het lucratief om voedsel en goederen naar het oorlogsgebied te smokkelen. Aan het einde van de oorlog overheerste de armoede en was er sprake van voedseldistributie.

uit het archief

Eerste Wereldoorlog door de ogen van vijf Nederlanders

In 2014, 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, maakte VPRO Digitaal een van de eerste interactieve 'longreads', zoals dat in goed Nederlands heet. 

De persoonlijke belevenissen van Mata Hari, Anthony Fokker, Louis van Iersel, Lodewijk Grondijs en Johan Fabricius zijn uitgebreid beschreven en van beeld- en geluidsfragmenten voorzien. In dit artikel uit 2014 vertellen de makers over de totstandkoming.

Bekijk de interactieve longread in het VPRO-archief.