De achtdelige, op waarheid gebaseerde dramaserie '1985' volgt drie jongeren tijdens een van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis. Terwijl België wordt opgeschrikt door een reeks brute aanslagen door de zogenoemde 'Bende van Nijvel’, en corruptie bij de hoogste politiedienst aan de orde van de dag is, probeert ieder van hen een weg te vinden in het volwassen leven.

over deze serie

vanaf donderdag 27 april op NPO Plus en vanaf donderdag 11 mei, 20.25 uur, NPO 3

1985 vertelt het verhaal van de vrienden Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys) en zijn zus Vicky (Mona Mina Leon) die in het turbulente België van de jaren 80 van het platteland naar de Belgische hoofdstad vertrekken. Marc en Franky voor een carrière bij de Rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving, Vicky voor een studie rechten aan de Vrije Universiteit, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. 

Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, komt de Rijkswacht in een zware crisis terecht. Tegelijkertijd wordt het land opgeschrikt door een reeks gewelddadige aanslagen die wordt toegeschreven aan de ‘Bende van Nijvel’. Terwijl de jongeren een weg proberen te vinden in het volwassen leven, worden zij alle drie op hun eigen manier door de gebeurtenissen geraakt.

1985 werd geselecteerd voor het internationale festival Canneseries.

Regie: Wouter Bouvijn (De Twaalf, Red Light)
Scenario: Willem Wallyn

Producent: Eyeworks Film & TV Drama, VRT en RTBF

Met o.a: Tijmen Govaerts, Aimé Claeys, Mona Mina Leon, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Peter Van den Begin, Ruth Becquart