24 uur met... De Jeugd van Tegenwoordig

Van alles wat 2015 was, was het zeker ook hét jaar van De Jeugd van Tegenwoordig. De heren van de populaire hitmachine vierden een feestje! Tien jaar geleden werd de Nederlandse popmuziek opgefrist met de klassiek geworden debuutsingel 'Watskeburt'. Naast grote feestjes op Pinkpop, Lowlands en de Heineken Music Hall was er ook nog 'Manon': een nieuw album met een nieuw geluid.

Tegen alle verwachtingen lijken de mannen een volwassen leeftijd te hebben bereikt. Tijd voor een experiment: een etmaal lang opgesloten met het vocale hart van de groep: Pepijn Lanen (Faberyayo), Freddy Tratlehner (Vieze Fur) en Olivier Locadia (Willie Wartaal). 24 uren zoeken naar het grote geheim van de eeuwige ‘Jeugd’. ​

10 jaar de jeugd van tegenwoordig

In 2005 brak De Jeugd van Tegenwoordig door met de megahit Watskeburt?!, niet lang daarna kwam hun debuutalbum Parels Voor De Zwijnen. Volgens critici was Watskeburt?! een one-hit-wonder, maar 10 jaar en 5 albums later speelt De Jeugd van Tegenwoordig nog altijd voor volle zalen.

Regisseur Paula van den Elsen volgde het eigenzinnige Amsterdamse viertal in aanloop naar hun vierde cd Ja, natúúrlijk! in 2013. De documentaire, uitgezonden door de VPRO, toont De Jeugd in de studio bij de opnames onder leiding van Bas Bron, achter de schermen en gaat in op de bizarre verhalen over het ontstaan van de band, die Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo in de begintijd verzonnen. Bekijk hem hieronder:

Afgelopen oktober verscheen het vijfde album van De Jeugd van Tegenwoordig: Manon. 3voor12 schreef over de nieuwe plaat dat Manon 'het meest vederlichte, synthpoppy en zoetgevooisde album van De Jeugd' is. Lees het hele artikel over de albumpresentatie in Tivoli Vredenburg hier.

Naast het vijfde album viert de succesvolle rapformatie dit jaar hun 10 jarige bestaan met een boek en speciale optredens. Vieze Fur (Freddy Tratlehner) sprak hierover met Pieter van der Wielen in het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Luister het gesprek hieronder.