24 uur met... Mounir Samuel

Politicoloog en auteur Mounir Samuel (1989) was lang bekend onder de naam Monique. Tijdens de 18-daagse volksopstand in Egypte begin 2011 maakte hij naam in de media als Midden-Oostendeskundige. Jong, met flair en goed ingevoerd. Met Egyptische roots en opgegroeid in een streng Christelijk milieu gelden onderwerpen als homoseksualiteit en transgender als zeer lastig.

Naar eigen zeggen heeft Mounir al meerdere levens geleefd. Hoe lekker zit hij nu in zijn lichaam? Wat zijn de parallellen tussen de Egyptische revolutie en zijn leven? In deze 24 uur ruimte voor felle discussie, kwetsbaarheid en Egyptische gezelligheid.​

in de media

'Als Mubarak aftreedt, dan ga ik dansen', beloofde Mounir (toen nog Monique geheten) aan Paul Witteman in het programma Pauw & Witteman. En dat gebeurde: op 11 februari 2011, de dag van het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak, danste hij op tafel.

In 2013 werkte Mounir samen met journalist Esmeralda van Boon mee aan het programma De vrijheid van Tahrir (VPRO). Beiden onderzochten in het Egypte van na de islamitische revolutie hoe de vrijheid, waarvoor op leven en dood is gevochten, er nu uitziet. Bekijk de drie afleveringen hieronder.

Bekijk De vrijheid van Tahrir

Mounir kwam in het programma Jinek openlijk uit voor zijn transgender zijn. Over zijn optreden was hij zelf niet tevreden. Op Facebook schreef Mounir: 'Ik ben totaal niet gelukkig met de uitzending van Jinek gisteren. Het is me niet gelukt het grote belangrijke overkoepelende verhaal te vertellen wat ik op ogen had (noch om uit te leggen wat mijn binnenste beweegt). Het publiek lachte me herhaaldelijk uit, ik mag blijkbaar niet zelf beslissen hoe ik mijn gezicht draag en de online reacties waren vernietigend. Ik heb een persoonlijkheidsstoornis schijnbaar en verdien acuut therapie. Het zal, maar ik zat daar als mij en als voorloper van zo velen die zich ook door duizend labels verstikt zich zo slecht gehoord weten.' Bekijk de hele aflevering hier.

Mounir houdt een blog bij waarin hij schrijft over zijn ervaringen, maar ook artikelen publiceert die eerder verschenen in tijdschriften als de Groene Amsterdammer en De Correspondent.