24 uur met...

Abdul-Jabbar van de Ven

De Nederlandse islamitisch prediker Abdul-Jabbar van de Ven (1977) was begin dit jaar ineens weer in het nieuws. Volgens het NRC wil hij terugkeren naar Nederland en zou hij via social media jihadistische propaganda verspreiden en Syriëgangers tot inspiratie zijn.

Abdul-Jabbar van de Ven geniet groot aanzien in de Islamitische wereld. Hij werd onder meer opgeleid aan de Islamitische Universiteit van Medina en spreekt vloeiend Arabisch. De in Den Bosch geboren prediker bekeerde zich op veertienjarige leeftijd tot de Islam.

In 2004 deden meerdere uitspraken van hem veel stof opwaaien. Ondervraagd door Andries Knevel zei hij op televisie niet te zullen treuren om de dood van Geert Wilders. In dagblad De Gelderlander zei hij 'ergens wel blij te zijn' met de dood van Theo van Gogh. De politiek stelde vragen en vanuit het volk kwamen doodsbedreigingen.

Sinds die tijd leeft Abdul-Jabbar van de Ven min of meer teruggetrokken in Engeland. Hier preekt hij in de moskee en houdt zich bezig met charitatief werk voor daklozen. Ook preekt hij op uitnodiging en geeft waar mogelijk lezingen over de positie van de Islam in het 'vrije westen.'

In 2008 verscheen het boek 'bombrieven', waarin een stevige correspondentie met kritisch Arabist Hans Jansen, thans Europarlementariër voor de PVV, met dit onderwerp als uitgangspunt.
Nu tien jaar na 2004 -en tien jaar ouder- wordt het Islamdebat nog altijd fel gevoerd en heeft het nieuwe wendingen genomen.

In 24 uur met... kijken Abdul-Jabbar van de Ven en Theo Maassen achterom, maar ook vooruit: hoe verder?​

24 uur met... Abdul-Jabbar van de Ven
vrijdag 5 december, 20.25 uur, NPO 3