24 uur met...

Wim Hof

Hij is naar eigen zeggen bespot, verguisd en voor clown en leugenaar uitgemaakt: Wim Hof (1959). Wereldwijd is hij beter bekend als The Iceman. Hij zwom onder het poolijs, stond in ijsbakken en liep gekleed in enkel een zwembroek marathons in de sneeuw.

Maar sinds mei van dit jaar is hij een serieus te nemen onderzoeker. In die maand publiceerde wetenschappers dat bewijs geleverd is dat het autonome zenuwstelsel en daarmee het immuunsysteem te beïnvloeden is. Emotioneel nam Hof de resultaten in ontvangst. Al jaren verkondigt hij de boodschap dat hij zijn afweerreactie kan sturen door concentratie en meditatie én dat iedereen dit aan te leren is. Maar ondanks de wetenschappelijke steun zijn tegenstanders gebleven en blijft hij 'die zonderling van de kouderecords.'

De zoektocht naar bewijs en erkenning van zijn methode gaat hand in hand met een zoektocht naar persoonlijke verlichting. De queeste die Wim Hof onderneemt heeft namelijk wortels in een diep verdriet dat hem bijna twintig jaar geleden overviel.

In 24 uur met... neemt Wim Hof Theo Maassen mee op een deel van zijn tocht en zal hij Theo onderwijzen in zijn methode. Maar ook wordt er in het etmaal gezocht naar de menselijke kanten én kwetsbaarheden van de ijzige superman.

24 uur met... Wim Hofman

Vrijdag 19 december, 20.25 uur, NPO 3