2doc: Cold fear: gay life in Russia

angstig onder de Russische regenboog

2doc: Cold fear: gay life in Russia

angstig onder de Russische regenboog

------------------------------------------------------------------
2Doc: Cold Fear: Gay life in Russia
Nederland 2, 23.00-23.50 uur
------------------------------------------------------------------

Dima gemolesteerd

Dima gemolesteerd

In Rusland leidt de alomtegenwoordige homofobie in toenemende mate tot georganiseerd en onbestraft geweld. Soms gefinancierd door Amerikaanse fundamentalistische christenen. Deel 2 van een drieluik over homoseksualiteit.

Door Radha Ramdhan

Vorige week zond de VPRO Les invisibles uit, een Franse documentaire waarin elf homoseksuelen op leeftijd terugblikken op hun leven. Na het zien van Cold Fear: Gay life in Russia (2014) (bij Channel 4 uitgezonden in de actualiteitenserie Dispatches, onder de titel Hunted) kun je je afvragen hoe de Russische homoseksuelen in deze film later naar hun verleden zullen kijken. De film is even schokkend als verbijsterend.

In Rusland, waar sinds een jaar de verspreiding van vaag gedefinieerde  ‘homopropaganda’ onder minderjarigen verboden is, neemt het geweld tegen homoseksuelen toe. Knokploegen bedreigen homo’s verbaal en/of molesteren hen fysiek. Vaak worden de mishandelingen gefilmd en op internet geplaatst.

Voor de slachtoffers houdt het na de mishandeling, als hun geaardheid publiek is gemaakt, niet op. De makers kregen het voor elkaar om te infiltreren in knokploegen ‘Parents of Russia’ en ‘Occupy Paedophilia’. Beide groeperingen brengen homoseksualiteit direct in verband met pedoseksualiteit, en zien dit als bedreiging voor patriottisme en deugdzaamheid.

Kathia, oprichtster van Occupy Paedophilia

Kathia, oprichtster van Occupy Paedophilia

De kijker ziet dat ‘Occupy Paedophilia’ via een internetdate een homoseksuele jongen (in de reportage onherkenbaar gemaakt) naar een appartement toe lokt. Daar wordt hij mishandeld en gedwongen om voor de camera te verklaren homo te zijn. De jonge Dima komt wel herkenbaar in beeld. Met een pleister op zijn linkeroog. Na een brute mishandeling is hij aan dat oog blind geraakt. Homoactiviste Katharine, die als niet-homo pleit voor educatieprogramma’s over homoseksualiteit op scholen, wordt ook door knokploegen in de gaten gehouden. De overheid doet intussen opvallend weinig.

Na Les invisibles en Cold Fear zal de Ikon in het kader van dit drieluik over homoseksualiteit morgen God loves Uganda uitzenden. Die documentaire portretteert Amerikaanse evangelisten die radicale pogingen doen om ‘seksuele immoraliteit’ uit te bannen in Oeganda. Private religieuze fondsen uit de VS financieren deze fundamentalistische missionarissen.

Saillant detail: mogelijk komt er een vervolg op Cold Fear. Een deel van de Russische knokploegen blijkt namelijk eveneens gefinancierd te worden vanuit Amerikaanse christelijke bewegingen.

advertentie