2doc: De baas van Europa

Het hart van de Europese macht

2doc: De baas van Europa

Het hart van de Europese macht

---------------------------------------
2Doc De baas van Europa
dinsdag 21 mei 2014 - 23.30 uur, Ned 2

*Ondanks wat hierboven staat is de uitzending niet online te zien (een rechtenkwestie)*
---------------------------------------

De baas van Europa

De baas van Europa

Welkom in het hart van de Europese macht, vol drama, intriges, ijdelheid en hebzucht in een strijd tussen voor- en tegenstanders van een verenigd Europa.

Januari 2009 leek een historisch moment te worden voor de EU. Voor het eerst zou een president van de Europese Unie worden gekozen. Maar de Ierse stemmers stemden tegen en daarmee belandde de EU in een stevige crisis.

Twee jaar lang verzamelde de Deen Christoffer Guldbrandsen materiaal voor zijn documentaire over de aanstelling van de president van de Europese Unie. Een aanstelling die tot stand komt via een ingewikkeld spel vol compromissen en verschillende nationale belangen.

Guldbrandsen hield indringende en exclusieve interviews met vooraanstaande voormalige politieke leiders zoals de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, Franse president Giscard d’Estaing, Duitse minister van Buitenlandse zaken Joschka Fischer, Romano Prodi, voormalig voorzitter van de Europese commissie en de man die uiteindelijk in 2009 de baas van europa werd; de voormalige Belgische minister president Herman van Rompuy.

Drie maal sloeg Van Rompuy de positie af, maar na lang aandringen accepteerde hij het presidentschap. Daarmee versloeg de Belg kandidaat Tony Blair, voormalige premier van Engeland.

Volgens Romano Prodi, voormalig voorzitter van de Europese commissie, is de aanstelling van Herman van Rompuy een gemiste kans voor Europa om krachtiger te kunnen optreden op het wereldtoneel. Prodi begrijpt niet dat in de Europese Unie persoonlijke relaties vaak belangrijker zijn dan nationale belangen.

De aanstelling van Van Rompuy werd in 2012 trouwens met twee jaar verlengd, tot 30 november 2014. Want niemand had zin in weer zulk onverkwikkelijk getouwtrek als te zien is in De baas van Europa.

advertentie