2Doc

dead men talking

2Doc

dead men talking

De jonge journaliste Ding Yu had een onweerstaanbaar idee voor een tv-show: vlak voor gevangenen geëxecuteerd worden gaat zij met ze praten.

----------------------------------------
2doc: Dead men talking
donderdag 14 augustus om 23.50 op Nederland 2

----------------------------------------

Ding Yu, een jonge Chinese journaliste, heeft al ruim 225 televisieinterviews gedaan, en al haar gesprekspartners zijn nu dood. Dat is onderdeel van het format. Ze interviewt namelijk elke week een terdoodveroordeelde misdadiger, enkele dagen voor de executie. Een gouden idee, want haar realityprogramma Interviews Before Death is een programma met miljoenen kijkers.

In de documentaire Dead Men Talking (2011) van Robin Newell volgt de camera Ding Yu tijdens enkele vraaggesprekken. Daarbij krijg je niet alleen een inkijkje in haar manier van werken, maar ook in het Chinese rechtssysteem en de manier waarop de Chinese maatschappij omgaat met moord en de doodstraf. In het land worden per jaar ongeveer duizend gevangenen geëxecuteerd. Daar doet de overheid niet geheimzinnig over, want het idee is juist dat dit een afschrikwekkende werking heeft op potentiële misdadigers.

Maar het blijft niet bij volgen. Ding Yu wordt ook zelf geïnterviewd over haar werk. Naast de professionele kant gaat het ook over de vraag hoe ze als mens omgaat met de vele heftige verhalen. De gevangen die Ding Yu in haar show interviewt, zowel mannen als vrouwen, hebben uiteraard zware misdaden gepleegd. Zoals de man die zijn moeder heeft vermoord. Een groep mannen die een jong meisje gijzelden en haar uiteindelijk vermoordden omdat haar familie niet in staat was om de borgsom voor haar vrijlating te betalen. De vrouw die haar man doodde nadat zij jaren achtereen door hem was misbruikt.

Hoe heeft hun leven kunnen leiden tot de misdaad, wil Ding Yu weten. In de gesprekken komen niet alleen de begane misdaden aan bod, maar ook zaken als familie, kinderen, hoop en ambities. De mens achter de misdadiger komt dus uitgebreid aan bod. Enkele dagen na het interview vindt de executie plaats. De shows zijn een hit, maar de documentaire laat ook het verwoestende effect van de hartverscheurende verhalen op de journaliste zien.

Dead Man Talking is eerder in Nederland uitgezonden. De film - of eigenlijk eerder de achterliggende realityshow - werd twee jaar geleden besproken in De Wereld Draait Door, waarbij Frenk van der Linden het 'wreedheid pur sang' noemde. NTR-baas Paul Römer vond het concept niet per se verkeerd, maar de uitwerking wel. Kijk het fragment hier terug. 

advertentie