2Doc: Light Fly, 
Fly High

met boksen kom je er niet

2Doc: Light Fly, 
Fly High

met boksen kom je er niet

De ‘onaanraakbare’ 
Thulasi heeft veel over voor haar sport. Maar geen seksuele dienstverlening.

Radha Ramdhan

------------------------------------
2Doc: Light Fly, 
Fly High
donderdag 6 november 
0.00-0.57 uur op NPO 2
------------------------------------

Door: Radha Ramdhan

Boksen wordt vaak geassocieerd met mannen uit de onderklasse. Aantrekkelijk voor filmmakers, want het gevecht in de ring is dan een metafoor voor de strijd die een bokser voert in zijn dagelijkse leven. Mogelijk nog interessanter is het om het leven van een vrouwelijke bokser uit een sociaal kansarme omgeving te belichten.

NPO Doc zond onlangs tijdens de themaweek ‘boksen’ het aanbevelenswaardige A Knockout van Tessa Boerman (2004) uit over Michele Aboro, opgegroeid in het rauwe Zuid-Londen. Hoewel extreem getalenteerd – bokspromotor Universum bood Aboro snel een contract aan voor het televisiekanaal ZDF, waar bokspromotors van afhankelijk zijn omdat via dat medium profbokswedstrijden worden uitgezonden–, was Aboro niet sexy en dus ‘onverkoopbaar’.

Daarbij moet vermeld worden dat er een groot verschil is tussen amateur- en profboksen. Profboksen draait om entertainment en om de marktwaarde van de bokser. Bij amateurboksen ligt de nadruk meer op het tactische spel. Overigens is het woord ‘amateur’ een beetje verwarrend. Anders dan bijvoorbeeld in de voetballerij, kan een (A-klasse) amateurbokser een topsportstatus hebben met een fulltime programma. Zo’n amateurbokser vecht dan officiële wedstrijden op nationale- en internationale kampioenschappen. Maar financieel gezien is profboksen vaak interessanter voor een bokser. Mits je dus voldoet aan het juiste imago.

'Voor veel Dalit-meisjes is boksen een manier om jezelf letterlijk uit de onaanraakbare wereld te knokken'

'Voor veel Dalit-meisjes is boksen een manier om jezelf letterlijk uit de onaanraakbare wereld te knokken'

Ook de Noorse documentaire Light Fly, Fly High (IDFA 2013, vanavond door de Ikon uit te zenden) getuigt van seksisme in de sport. Hierin nemen de makers de kijker mee naar Zuid-India, waar de 24-jarige Thulasi woont. Thulasi is stoer: ze rijdt motor en op haar arm heeft ze twee bokshandschoenen en het woord ‘boxer’ laten tatoeëren. Maar Thulasi is ook een Dalit, een onaanraakbare. Voor veel Dalit-meisjes is boksen een manier om jezelf letterlijk uit de onaanraakbare wereld te knokken.

De lichtvlieggewicht (49 kg) Thulasi bokst al tien jaar, is gedreven en getalenteerd. Ooit won ze van de vijfvoudige wereldkampioen Mary Kom. Voor haar loopbaan als bokser is Thulasi echter afhankelijk van de voorzitter van de regionale boksbond. En daar beginnen de problemen. Als ze zich wil plaatsen voor de competitie, dwingt de voorzitter Thulasi om seks met hem te hebben. Ze weigert en dat heeft net als voor Aboro, die weigerde een stoeipoes in de boksring te zijn, gevolgen voor haar carrière.

advertentie