Hoe komen nerds aan de vrouw?

2doc: love and engineering

--------------------------------------
2doc: Love & Engineering
dinsdag 15 april, 23.00-0.05 uur op Nederland 2

--------------------------------------

Een vrouw verleiden, dat moet je zien als het hacken van een computer.

Hoe komen nerds aan de vrouw? Atanas Boev, zelf een nerd, vond het geluk en besloot zijn mede-nerds te helpen in een taal die ze begrijpen. Het mysterie vrouw, gevat in programmeerformules. En dan is natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe breek ik door haar firewall?

Veel techneuten hebben zich zo ondergedompeld in hun werk, games en sociale media dat de grens tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid steeds meer vervaagt. Ze hebben online duizenden vrienden maar hebben geen idee hoe ze een praatje met een vrouw moeten maken.

Hier heeft Atanas, een 34-jarige Bulgaarse wiskundige, iets op gevonden. Hij was hetzelfde maar heeft nu een vrouw en zelfs een kind. Deze Atanas heeft een cursus ‘daten’ ontwikkeld gebaseerd op zijn eigen ervaring maar vooral met behulp van wetenschappelijke programmeerformules; de taal die nerds het best begrijpen.

Vier internationale nerds, midden twintigers en begin dertigers die voor grote bedrijven werken en wonen in Finland, doen mee met de cursus omdat ze al te lang unplugged zijn van het echte leven. Onderdelen zijn: hoe krijg je een date, hoe gedraag je je tijdens de date en hoe zorg je ervoor dat je een vervolg date krijgt? Tot zover niets nieuws, maar wel dat het hier via wetenschappelijke theorieën en grafieken gaat.

In de documentaire volgen we de cursisten op hun pad naar de liefde. En als tegen je gezegd wordt dat je het verleiden en veroveren van een vrouw moet zien als het hacken van een computer, dan zou dat toch moeten lukken.

Regie: Tonislav Hristov, een internationale coproductie met o.a. VPRO

Naar aanleiding van de documentaire maakte VPRO Dorst in samenwerking met VPRO Digitaal de interactieve YouTube-film Love & Engineering over liefde en online chatten. Wat denk je te weten over degene met wie je chat? En wat gebeurt er werkelijk aan de andere kant van de 'lijn'? Scenario: Daan Windhorst.

Naar aanleiding van de documentaire Love & Engineering licht NPO Doc een week lang ‘de nerd’ uit. In deze themaweek van 12 tot 18 april 2014 zie je bijvoorbeeld Quants: de alchemisten van Wall Street, over de nerds in de machinekamer van ons mondiaal financieel systeem en maak je kennis met de geeks achter downloadsite The Pirate Bay in The Pirate Bay Away From Keyboard.