2Doc, maandag 1 september, 23.00 uur, NPO2

Poetins kus

2Doc, maandag 1 september, 23.00 uur, NPO2

Poetins kus

De intelligente negentienjarige Marsha is woordvoerder voor de patriottistische jeugdbeweging Nashi. De beweging is fel aanhanger van Vladimir Poetin.

-------------------------------------------------------------------------
2Doc Poetins Kus (Denemarken 2011 | Regie: Lise Birk Pedersen)
Maandag 1 september 2014, 23.00 - 00.35 uur, NPO2
-------------------------------------------------------------------------

Poetin en Marsha

Poetin en Marsha

In Westerse ogen mag Ruslands premier Vladimir Putin een ondemocratische tiran zijn, voor veel Russen belichaamt hij juist de sterke, charismatische vaderfiguur. Een hele nieuwe generatie heeft zich verenigd in de patriottistische jeugdbeweging Nashi, die Rusland van haar 'vijanden' wil ontdoen.

Wie dat zijn, laat zich raden: iedereen die zich níet achter Putin en president Medvedev schaart. De intelligente negentienjarige Marsha is woordvoerder voor Nashi. Ooit zoende zij Putin op zijn wang, en sindsdien steekt ze haar adoratie voor de 'Napoleon van het Kremlin' niet onder stoelen of banken. Totdat ze in contact komt met leden van de liberale oppositie.

Een van hen is de kritische blogger Oleg Kashin, die een vergelijking maakt tussen Nashi en de Hitlerjugend. Marsha belandt in een moreel schemergebied: hoeveel speelruimte biedt Nashi haar eigenlijk voor haar eigen mening? Of moet ze zich volledig onderwerpen aan de 'partij'?

Wat volgt, is een coming of age-documentaire die tevens een beeld geeft van het grimmige Russische politieke klimaat. Open debatten schitteren door afwezigheid, en géén partij kiezen blijkt simpelweg geen optie. Marsha's kus verandert langzaam in een gebalde vuist.

advertentie