vanavond 23.55 uur

rammelend rechtssysteem

vanavond 23.55 uur

rammelend rechtssysteem

----------------------------------------------------------
2doc: Presumed guilty
NPO2, donderdag 18 september, 23.55 uur

----------------------------------------------------------

Twee jonge Mexicaanse advocaten proberen met deze documentaire de ten onrecht voor moord veroordeelde Mexicaanse twintiger Antonio vrij te krijgen. Ze stellen een rammelend rechtssysteem aan de kaak, waarin politierechercheurs, openbare aanklagers en rechters nauwelijks onderzoeken of iemand wel echt schuldig is. Gewapend met een camera proberen ze het corrupte Mexicaanse rechtssysteem aan de orde te stellen; een systeem wat er vanuit gaat dat een verdachte schuldig is totdat zijn onschuld is bewezen.

De film wordt ondersteund door rauwe hiphop in snoeiharde straattaal. De zesentwintigjarige Antonio Zúñiga wordt er van beschuldigd een dodelijk schot te hebben afgevuurd op de jonge Juan Reyes. Er is geen bewijs, geen motief en Antonio heeft geen strafblad. Verschillende getuigen hebben verklaard dat Antonio op de dag van de moord niet in de buurt van het plaats delict.

Toch spreekt rechter Hector Palomares het oordeel schuldig uit en Antonio krijgt 20 jaar gevangenisstraf. Gelukkig wordt de zaak weer heropend wegens een procedurefout en dit keer heeft Antonio een fatsoenlijke advocaat maar helaas is de rechter nog dezelfde en deze heeft weinig affiniteit met hem.  

De regisseurs hebben toestemming gekregen om in de rechtszaal te filmen en regisseur Hernandez hoopt dat er een wet wordt aangenomen wat video-opname van elke ondervraging en rechtszaak verplicht maakt. 

Presumed Guilty draaide in 2008 op het IDFA won inmiddels vele prijzen, recent nog de Emmy voor 'best investigative journalism'.

Regie: Roberto Hernandez en Geoffrey Smith, Mexico, 2008.
Een productie van Lawyers with Cameras in co-production met IMCINE and FOPROCINE.

advertentie