2doc: sla munt uit de crisis

2doc: sla munt uit de crisis

2doc: sla munt uit de crisis

2doc: sla munt uit de crisis

Fijn: crisis

Fijn: crisis

----------------------------------------------------------------
2Doc: Sla munt uit de crisis! (Recessionize!)
woensdag 30 april, Ned 2, 0.00-0.55 uur
----------------------------------------------------------------

Filmmaker Jamie Kastner vindt dat we ons niet druk hoeven te maken over de crisis en hij laat zien dat er gemakkelijk munt te slaan is uit economische malaise. Kastner trekt met zijn camera op onderzoek uit en reist van Californië naar Europa en Dubai.

Inmiddels zijn we er allang aan gewend, maar in 2010 begonnen we ons de gevolgen van de kredietcrisis net een beetje te realiseren. Ongeveer tegelijk daarmee kwam het idee op dat het einde van de gouden bergen ook best zijn voordeel zou kunnen hebben.

Ook de Canadese filmmaker Jamie Kastner zag dit in en hij maakte een zwart-komische roadmovie over mensen die profiteren van de recessie. Zo bezocht hij onder anderen voormalige bankiers die nu geld verdienen in de boksring. Gelukkig duurt de crisis nog steeds voort, zodat we deze film best nog een keer kunnen hebben.

Resultaat is de eerste grappige documentaire over de crisis. In moeilijke tijden blijken mensen heel creatief te worden in het verzinnen van manieren om aan geld te komen. Prostituees in Berlijn hebben geen last van de crisis. Zij bieden hun klanten een eco-korting aan.

In een Frans hotel kun je ervaren hoe het is om een hamster te zijn en wanneer je het zelf hebt op gegeven om stinkend rijk te worden, kun je altijd nog je kind naar een kamp sturen in Santa Barbara, waar het leert hoe je eenvoudig miljonair wordt. De voorbeelden van deze creatieve manieren van geld verdienen wisselt Kastner af met grappige verhalen over de crisis van de dertiger jaren.

advertentie