2doc: twin sisters

een tweeling, twee levens

2doc: twin sisters

een tweeling, twee levens

De Chinese tweelingzusjes Mia en Alexandra worden in 2003 als baby gevonden in een kartonnen doos. Ze komen in een kindertehuis en worden ter adoptie aangeboden.

Sara Hoefnagel

-----------------------------------------
2Doc: Twin Sisters
Maandag 22 september, NPO2, 20.25-21.25 uur

-----------------------------------------

Door: Cecille Elffers

Alexandra heeft een extra bed in haar kamer opgemaakt. Voor als haar tweelingzusje Mia haar misschien komt opzoeken.

De Noorse ouders van Alexandra hebben haar toen ze nog een baby was geadopteerd in China. Tijdens het ophalen in het weeshuis zagen ze een ander stel met een identiek kindje lopen. Vol verbazing keken de vier ouders naar de twee inwisselbare meisjes. Aan het weeshuis vroegen ze of de baby’s misschien tweelingzusjes waren, maar dat werd ontkend. Mia vertrok vervolgens naar Sacramento, Californië; Alexandra naar het dorpje Fresvik in Noorwegen. Ziehier het bizarre verhaal van de Noorse documentaire Twin Sisters.

‘Ik maakte me een beetje zorgen dat Mia’s ouders een rechtszaak zouden beginnen om allebei de meisjes te krijgen,’ bekent Wenche, de Noorse adoptiemoeder, in de film. Maar als de baby’s eenmaal thuis zijn, laat de ontmoeting Wenche niet los. Ze stuurt Angela, de Amerikaanse adoptiemoeder, een mail. De ouders besluiten op afstand een dna-test te laten doen. En inderdaad: Mia en Alexandra blijken een eeneiige tweeling.

Als kijker zou je de meisjes het liefst zo snel mogelijk herenigd zien. Tegelijkertijd begrijp je de ouders: jaren hebben ze op hun kind gewacht, het weeshuis ontkende dat de kinderen tweelingzussen zijn en toen de waarheid boven tafel kwam was het te laat om een van de meisjes af te staan.

Nu is de tweeling acht. Ze schrijven en bellen vaak; Mia is inmiddels twee keer naar Noorwegen geweest. Alexandra woont daar in een idyllisch minidorpje. Ze verzorgt een muisje en rijdt paard. Mia woont in miljoenenstad Sacramento. Zij maakt zich op als een prinsesje, maar zit ook op voetbal, scouting en viool. Het is fascinerend om te zien hoe de meisjes ondanks alles op elkaar lijken. Maar de verwijdering tussen de twee is ook hartverscheurend. Als kijker raak je verstrikt in ethische dilemma’s. Want wiens schuld is deze situatie precies? En welke emotionele band gaat voor, die tussen ouder en kind of die tussen tweelingzussen?

advertentie