2Doc, 23.55 uur NPO2

Bhutto

2Doc, 23.55 uur NPO2

Bhutto

Documentaire over het bewogen leven van de Pakistaanse Benazir Bhutto, de eerste vrouwelijke president van een moslimland ooit. Ze kwam in 2007, als belangrijkste oppositieleider om het leven bij een zelfmoordaanslag, maar inspireert nog velen.

-------------------------------------------------------------
2Doc: Bhutto
NPO 2, 23.55-1.10 UUR
-------------------------------------------------------------

De documentaire zoomt in op het leven en de politieke carrière van Benazir Bhutto en biedt een inkijk in haar privéleven en in de binnenlandse politiek van Pakistan. Er zijn interviews met onder andere Asif Ali Zardari, de echtgenoot van Bhutto, haar kinderen, voormalige president van Pakistan Musharraf en de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleeza Rice. 

Benazir Bhutto werd geboren in een rijke Pakistaanse familie van grootgrondbezitters met veel politieke macht. Ze studeerde aan Harvard en Oxford. Haar leven veranderde volledig toen haar vader, de eerste democratisch verkozen president van Pakistan, Benazir als zijn politieke erfgenaam verkoos boven zijn oudste zoon.  Eind jaren zeventig greep het hoofd van het leger in Pakistan de macht en werd president Zulfikar Ali Bhutto geëxecuteerd.

Benazir beloofde de dood van haar vader te wreken en de democratie te herstellen. Dertig jaar bleef Bhutto overeind staan in de turbulente Pakistaanse politiek. Tijdens de twee termijnen dat Benazir Bhutto premier was, getuigde ze van moed door te strijden voor vrouwenrechten en tegen de door mannen gedomineerde politieke en militaire elite. Tegelijkertijd werd ze beschuldigd van corruptie en raakte ze verwikkeld in schandalen. In 2007 werd er opnieuw een beroep op haar gedaan om de democratie in Pakistan te redden en op 18 oktober keerde zij terug naar Pakistan, waar zij op 27 december het leven verloor. Zeven jaar na haar dood is zij nog steeds een polariserende kracht in de Islamitische wereld.

advertentie