11 september, 00.00, npo 2

Born in the USSR: 28 up

11 september, 00.00, npo 2

Born in the USSR: 28 up

Sergei Miroshnichenko begon in de voormalige Sovjet-Unie aan zijn eigen variant op 7 Up. De transformatie van de Sovjet-Unie naar het moderne Rusland heeft een duidelijke weerslag op de hoofdpersonen.

Sergei Miroshnichenko

Born in the USSR: 28 up
Uitzending: donderdag 10 september, 24.00 uur op NPO 2

In 1990 begon regisseur Sergei Miroshnichenko in de voormalige Sovjet-Unie aan zijn eigen variant op 7 Up. Dit in navolging van de befaamde documentaireserie 7 Up van Michael Apted, waarin Apted vanaf 1964 om de zeven jaar het leven van een aantal Britse kinderen volgt. Hieruit volgde de driedelige documentaireserie 56 Up. 

Born in the USSR: 28 Up is de vierde serie in de Russische reeks. De hoofdpersonen, op hun zevende voor het eerst gefilmd, zijn geboren in een land dat niet meer bestaat als zij zeven jaar later gefilmd worden. Nu zijn ze volwassen en een aantal van hen woont in het buitenland. De transformatie van de voormalige Sovjet-Unie naar het moderne Rusland heeft een duidelijke weerslag op de ontwikkeling van de levens van de hoofdpersonen, die inmiddels 28 jaar zijn.

mozaïek

De documentaire toont een mix tussen desillusie, tevredenheid, ongeluk en de stille hoop op een betere toekomst. Bijzonder om te zien is de wonderlijke transformatie van de kinderlijke vrijheid van denken, naar een bepaald soort bitterheid over het leven die bij een groot deel van de hoofdpersonen aanwezig lijkt te zijn. De val van de Berlijnse Muur zet ook in de Sovjet Unie een onomkeerbare verandering in gang. Miroshnichenko lijkt het effect van deze verandering te willen koppelen aan de levens van de hoofdpersonen, die opgroeien in een tijd die is doorspekt van tegenstrijdigheden, vrijheid en vragen. Door de verhaallijnen dwars door elkaar te laten lopen en te springen in de tijd ontstaat een soms pijnlijk en ontwapenend mozaïek van vertellingen, waardoor ook direct duidelijk wordt wat het effect van de loop der jaren op de hoofdpersonen is. Het levert een documentaire op die zowel hoopvol als schrijnend kan worden ervaren.

advertentie