14 mei, 23.55 uur, NPO 2

Bravehearts

14 mei, 23.55 uur, NPO 2

Bravehearts

Vier ambitieuze Noorse jongeren worden gevolgd bij hun eerste schreden in de politiek. Wanneer de rechts-radicale Breivik een bom in Oslo legt en 69 mensen doodschiet, krijgt de film een heel andere wending.

Op 22 juli 2011 liet de 32-jarige rechts-radicale Anders Behring Breivik een bom afgaan in het centrum van Oslo, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Daarna ging hij naar het eiland Utøya, waar een jeugdkamp van de Arbeiderspartij in volle gang was. Hier schoot hij 69 mensen dood.

De film volgt vier jongeren met politieke ambities in de aanloop naar de schoolverkiezingen, die vlak voor de officiële Noorse verkiezingen worden gehouden en als de barometer van de landelijke politiek gelden. Sana is moslima en lid van de Jonge Socialisten, Haakon is lid van de Conservatieven, Henrik van de rechtspopulistische Progressieve Vooruitgangspartij en Johanne is van de regerende Arbeiderspartij.

De film volgt de vier tijdens bijeenkomsten, trainingen, debatten en in interviews, en schetst een beeld van een mondige generatie met optimistische ideeën over de toekomst. Dan krijgt de film een totaal andere wending, als 22 juli een eind maakt aan de onbevangenheid.

Regie: Kari Anne Moe

2Doc: Bravehearts
donderdag 14 mei, 23.55 uur, NPO 2

advertentie