2Doc, 23.00 uur NPO2

De film die nooit werd afgemaakt

2Doc, 23.00 uur NPO2

De film die nooit werd afgemaakt

Verder dan een ruwe montage zijn de makers van een nazi-propagandafilm in Warschau nooit gekomen. Wie de makers zijn en waarom de film nooit is afgemaakt is onbekend. Documentairemaker Yael Hersonski probeerde het mysterie te ontrafelen.

-----------------------------------------------
2Doc: De film die nooit werd afgemaakt
NPO 2, 23.00-0.20 UUR
-----------------------------------------------

De tientallen geluidloze filmrolletjes aan materiaal laten het dagelijks leven in een getto in de Poolse hoofdstad Warschau zien, de grootste jodenwijk die werd opgericht in nazi-Duitsland. De beelden spelen zich af één week voor de eerste deportaties van de joodse bewoners beginnen. Twee maanden later wordt de wijk volledig afgebroken.

Lang gingen historici ervanuit dat de film een authentiek beeld geeft van het leven in het getto. Tot in 1998 nieuwe beelden worden gevonden, dan blijkt dat veel van het materiaal in scène is gezet.  

In de documentaire over de film voorzien bewoners van de wijk en ooggetuigen de filmbeelden van commentaar. Samen met een van de cameramannen van 'Das Ghetto' wordt een reconstructie gemaakt. Zo probeert Yael Hersonski een stukje van het raadsel rond de film op te lossen.

advertentie