5 oktober 2017, 23.55 uur, NPO 2

Education Education

5 oktober 2017, 23.55 uur, NPO 2

Education Education

De economische vooruitgang in China en het idee dat hard werken tot resultaat leidt, heeft een verwachting gecreëerd dat je door middel van studie aan de armoede kunt ontsnappen. Maar om vier jaar collegegeld, ongeveer 1.900 euro per jaar, te kunnen betalen moet een Chinese familie die rond de armoedegrens leeft ruim zestig jaar sparen. Is het dat wel waard?

2Doc: Education Education
donderdag 5 oktober 2017, 23.55 uur, NPO 2

In Education, education volgen we drie personen. Ten eerste Wang Zhenxiang, die met misleidende verkooppraatjes arme plattelandsjongeren naar een louche privéuniversiteit probeert te lokken. Hij heeft gewetenswroeging en vertelt openhartig over alle leugens die hij verkoopt tijdens zijn werk.

Ten tweede Wang Pan, een uit een plattelandsfamilie afkomstige jonge meid die graag wil studeren om de armoede te ontsnappen. Maar: ze heeft niet genoeg punten gehaald tijdens het toelatingsexamen voor een - goedkopere - topuniversiteit en wordt daarom in de armen gedreven van de dure en onbetrouwbare privéuniversiteiten.

En ten derde Wan Chao, die recent van een privéuniversiteit afstudeerde en nu met grote moeite probeert een baan te bemachtigen om financieel te overleven. Hij houdt de moed erin, ondanks de vele tegenslagen en de zich almaar opstapelende schulden bij vrienden en familie.

De drie portretten leveren samen een aangrijpend beeld op van het hedendaagse China, waar de overheid in 1997 besloot om universiteiten te privatiseren. Dit heeft een aantal onderwijsondernemingen opgeleverd die handig misbruik maken van de wens van plattelandsfamilies om hun kinderen een betere toekomst te geven. Is er überhaupt nog iets van het socialistische gelijkheidsideaal te herkennen in dit land?

advertentie