2Doc, donderdag 3 mei 23.55 uur op NPO 2

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

2Doc, donderdag 3 mei 23.55 uur op NPO 2

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Acht voormalige leden van de Scientology Kerk klappen uit de school in deze door de kerk felbestreden documentaire.

Wegens beperkte rechten is de film nog 7 dagen na uitzending te bekijken.

Uitzending: donderdag 3 mei, 23.55 uur, NPO 2 (HH)

De documentaire in het kort

Going Clear is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Wright en portretteert acht voormalige leden van de Scientology Kerk, waaronder scriptschrijver Paul Haggis (Crash). Ze praten over hun vaak schokkende ervaringen binnen Scientology, over wat hen aantrok binnen de kerk en waarom ze er uiteindelijk zijn weggegaan. Daarnaast toont de film onder meer het ontstaan van de kerk door oprichter L. Ron Hubbard, de immense rijkdom en macht van de kerk en de aantrekkingskracht tussen Scientology en Hollywood.

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief ging op het Sundance Film Festival 2015 in première en kreeg veel lof van de critici.
 

Donderdag 3 mei om 23.55 uur op NPO 2. Hierna nog een week online te bekijken.

Kijkers geven deze film een 8,5 op filmsite IMDb. De recensent van de New York Times vond het boek beter. In Groot-Brittannië dreigt uitzending van de documentaire te worden afgeblazen, omdat de smaadwetten van Noord-Ierland nog ouderwets streng zijn, waardoor Scientology kans maakt een eventuele rechtszaak te winnen, meldt de Guardian.

Scientology zelf heeft zich in verschillende reacties zeer kritisch uitgelaten over de film, de makers en de geïnterviewde personen.

advertentie