2Doc:

Het Syrië van Assad

2Doc:

Het Syrië van Assad

De Amerikaanse correspondent Martin Smith onderzoekt in Het Syrie van Assad de aanhang van Assad. Waarom vecht iemand voor zijn regime? Wat is er in dit land aan de hand? Smith werpt met de documentaire een licht op dit voortdurende conflict.

2doc: Het Syrië van Assad
Dinsdag 1 december 23:00, NPO2

 Dat had hij niet verwacht, een Engels popliedje bij binnenkomst. Te midden van totale destructie, verwoeste huizen en wegen, klinkt de melodie van een populair popnummer op de enige ‘veilige’ weg van Damascus.

Exact deze scene lijkt de kern te vatten van de immense tegenstellingen die later in ‘Het Syrië van Assad’ te zien zijn. De Amerikaanse journalist Martin Smith reisde drie weken lang door Syrië in juli van dit jaar, in een poging vast te leggen wat er in dit land aan de hand is. De documentaire concentreert zich vooral op de vraag wat er met Assad gebeurt wanneer hij verdwijnt of juist blijft regeren. Schrijnend is het antwoord hierop van een oude man: ‘There is no alternative to President Bashar at this time.’

De documentaire toont een scala van absurde en bizarre tegenstellingen, die in de eerste scene met het Engelse popliedje al te zien zijn. Slechts een minutieuze fractie wordt getoond van het ware interne leven in Syrië aan buitenstaanders, en zelfs daarvan kan men zich afvragen of het echt is. Assad’s regime doet er namelijk alles aan een land te tonen dat veilig is, vrij en modern. De totale verwoesting van wijken in bijvoorbeeld Homs, staan in schril contrast met de luxueuze appartementencomplexen die buiten de stad gebouwd worden. Kinderen duiken in zwembaden, rijke Syriërs zonnen op ligbedden. Tientallen kilometers verderop klinkt het geluid van bommen en huilen de vrouwen.
 

 Het Syrië van Assad toont een land dat gebukt gaat onder geweld, vreemde machtsspellen en roept wellicht nog meer vragen op dan er uiteindelijk beantwoord kunnen worden. Logisch ook. Want wat achterblijft na het kijken is hoe het überhaupt ooit mogelijk wordt de waarheid te ontwaren in het Syrië van anno 2015. 

advertentie