31 maart, 23.00 uur, NPO 2

Kumaré

31 maart, 23.00 uur, NPO 2

Kumaré

Vikram is een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst. Terwijl hij zelf afstand heeft genomen van het hindoeïsme, ziet hij hoe het Westen de Oosterse godsdienst juist omarmt. Vikram is sceptisch over spirituele leiders en de bijbehorende industrie, en wil laten zien dat niemand spiritueler is dan iemand anders. Hiervoor kruipt hij in de huid van de Indiase goeroe 'Kumaré'.

Vikram pakt het serieus aan: hij laat een baard staan, trekt een rood gewaad aan, leert het Indiase accent van zijn oma en oefent (of verzint) enkele yoga- en meditatietechnieken. En hij heeft succes. Al snel heeft hij een groep volgelingen die een groot vertrouwen in hem stellen, en allerlei persoonlijke problemen met Kumaré delen.

De goeroe lijkt een positieve invloed op de levens van zijn volgelingen te hebben, en raakt hierdoor in gewetensnood. Hoe belangrijk is Kumaré voor zijn hen? Maakt het eigenlijk uit of de goeroe 'echt' is? En wat zal er gebeuren als hij zijn ware identiteit onthult?

Bovendien begint Vikram steeds meer in de boodschap te geloven die Kumaré verkondigt. De goeroe blijkt niet alleen zijn volgelingen een spiegel voor te houden, maar ook zichzelf. Is er nog een weg terug?

2Doc: Kumaré
dinsdag 31 maart, 23.00 uur, NPO 2

advertentie