2doc, donderdag 12 maart 0.05 uur op npo2

Life and Crimes of Doris Payne

2doc, donderdag 12 maart 0.05 uur op npo2

Life and Crimes of Doris Payne

Als zwarte, alleenstaande moeder was ze in de jaren vijftig een beruchte juwelendief. Als 83-jarige toont Doris Payne weinig berouw.

De zwarte, alleenstaande moeder Doris Payne ontpopt zich in het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig als een beruchte juwelendief. Inmiddels 83 toont ze weinig berouw over de twee miljoen dollar aan buitgemaakte sieraden. Tegen de achtergrond van een lopende rechtszaak vertelt de bejaarde delinquent, aan de hand van gedramatiseerde reconstructies en niet zonder trots, hoe ze toentertijd te werk ging.

Met uiteenlopende identiteiten en vindingrijkheid lukte het Doris decennialang om dure ringen van de toonbank te ontvreemden, mede dankzij haar innemende charme en knappe uiterlijk. Vrienden en familieleden komen aan het woord over het gedrag van Doris, die het nog altijd niet kan laten om juweliers te slim af te zijn. 'Het is als ademen voor haar, het gaat gewoon te makkelijk', zegt een vriendin.

Anderen vermoeden een doorlopende wraakoefening tegen de maatschappij, die destijds niet toeliet dat ze als zwarte vrouw haar dromen kon waarmaken. Door moderne opsporingstechnieken viel het Doris steeds zwaarder om ongestraft weg te komen met haar ouderwetse vingervlugheid en acteerwerk. Zal de rechter de hoogbejaarde vrouw naar de gevangenis sturen?

Uitzending: donderdag 12 maart 0:05 uur op NPO 2 en na afloop een week lang hierboven te zien.

advertentie