23 oktober 2015, NPO2, 00.00 uur

2Doc: Open Heart

23 oktober 2015, NPO2, 00.00 uur

2Doc: Open Heart

Acht zieke Rwandese kinderen laten hun families achter om een reis op leven en dood te maken naar Soedan, waar ze als een van de weinigen een gratis openhartoperatie kunnen ondergaan.

2Doc: Open Heart, 23 oktober, 00.00 uur, NPO2
 

Grote verontruste ogen, tranen die opwellen en immense heimwee. Even krimpt je hart ineen bij het zien van de 17-jarige Marie, die net is verteld dat ze nog langer in het ziekenhuis moet blijven. Op haar borstkas prijkt een litteken. Of de kleine Angelique, wiens gekuch verraadt dat er meer aan de hand is dan het wellicht lijkt. Ook op haar borst prijkt een litteken. Het is het bewijs van een kans op een nieuw leven, dat voor velen juist niet toegankelijk is.

Angelique

Angelique

 Acht Rwandese kinderen krijgen in Open Heart die kans op een ander leven. De documentaire vertelt het verhaal van deze acht kinderen die hun families achter laten om een reis op leven en dood te maken naar Soedan.

 dr. Emmanuel Rusingiza

dr. Emmanuel Rusingiza

Begeleid door de dappere pediatrische cardioloog dr. Emmanuel Rusingiza, komen de kinderen aan in het Salam Centre for Cardiac Surgery. Hier, in dit geavanceerde ziekenhuis, ondergaan ze als een van de weinigen een gratis openhart operatie. Met nadruk op ‘weinigen’, want de toegang tot dergelijke medische zorg is voor duizenden niet mogelijk. Te ver weg of simpelweg niet te betalen. De documentaire volgt de kinderen, hun families en de artsen tijdens het proces.

Gino Strada

Gino Strada

Bijzonder is dit Salam Centre wel. Het is het enige ziekenhuis in heel Afrika waar gratis hartoperaties worden uitgevoerd. Het wordt geleid door de eigenzinnige en doortastende Italiaanse arts Gino Strada, die niet alleen vecht voor de levens van de kinderen, maar net zo goed voor de financiële toekomst van het ziekenhuis zelf. Dat leeft namelijk geheel op de financiering vanuit de overheid en fondsen en juist die inkomsten zijn verminderd.

De financiële onzekerheid doet niets af aan het onverminderde geloof van de arts. Strada staat ervoor dat medische zorg een onvervreemdbaar recht is, dat voor iedereen ter wereld toegankelijk moet zijn. Een gedachtegoed dat met geen vinger aangetast mag worden en je jezelf als kijker laat stilstaan bij het huidige Westerse medische systeem en de kloof tussen rijk en arm. Want dat die immens groot is, laat Open Heart opnieuw zien.

De tederheid van de artsen en liefde van de familie, het rotsvaste geloof in eerlijke zorg, de prachtige beelden van het land, de openheid en veerkrachtigheid van de kinderen: dat en meer zorgt voor een beeldverhaal dat zowel ontroert als laat zwijgen, het bewustzijn roert als stil laat staan. Niet voor niks won Open Heart de Academy Award voor beste korte documentaire en was het een van de publieksfavorieten op IDFA in 2012.

advertentie