2Doc:

1. de leiding nemen

2Doc:

1. de leiding nemen

In de eerste aflevering zien we hoe Poetin zijn machtspositie stevig inneemt. Hoe kreeg hij de leidende oligarchen onder controle? En hoe beïnvloedde 9/11 de relatie met het Westen?

2doc: Poetin, Rusland en het Westen - vierdelige serie
Deel 1: De leiding nemen. Donderdag 13 augustus om 23.50 uur op NPO 2

Deel 2: De dreiging van democratie. Donderdag 20 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 3: Oorlog. Donderdag 27 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 4:
Een nieuw begin. Donderdag 3 september om 23.50 uur op NPO 2
Na uitzending 30 dagen hier te zien.

2000. Rusland heeft er beter voor gestaan als Poetin aan de macht komt. De schatkist is leeg en het land wordt geregeerd door oligarchen. De relatie met de VS is beroerd. Maar Poetin grijpt de zware taak met beide handen aan en is vastbesloten Rusland de plaats op het wereldpodium te geven die het verdient.

Daarvoor moet wel het een en ander in werking worden gesteld. Zo pakt de leider eerst een van de belangrijkste mediamagnaten in het land op en geeft daarmee meteen een duidelijke boodschap: ik heb nu de touwtjes in handen. Het bedrijf wordt eigendom van de staat en de weg naar absolute macht lijkt ingezet.

Ook het buitenlands beleid gaat flink op de schop. Zo is Poetin erg druk met de onrust in buurland Tsjetsjenië: de eer moet hersteld worden nadat Rusland daar een flink aantal nederlangen heeft geleden. Hij twijfelt dan ook niet om met veel militair machtsvertoon vol in de aanval te gaan.

Dan de VS. George W. Bush komt daar in 2001 aan de macht als president en in juni ontmoeten de twee wereldleiders elkaar voor het eerst. Maar verbetering in de relatie blijft uit, totdat de wereld opgeschrikt wordt door 9/11. Poetin doet wat niemand verwacht: hij stelt een legerbasis ter beschikking en wijst de Afghanen de deur als die aan de grens komen vragen of hij wil meedoen aan de strijd tegen de Amerikanen.

In de eerste aflevering 'Taking control' komt een imposante reeks aan hooggeplaatste politici en diplomaten aan het woord. Zowel van de Russische als Amerikaanse kant komen tientallen gezaghebbers voorbij, van veiligheidsadviseurs tot ministers Economie en de geplaagde oligarchen zelf.

Poetin zelf trekt ondertussen steeds meer macht naar zich toe. En we zien hoe hij zijn plek in het zadel stevig inneemt.

advertentie