2Doc:

2. de dreiging van democratie

2Doc:

2. de dreiging van democratie

Democratische invloeden van buitenaf dreigen terwijl Poetin juist zijn greep op Rusland wil verstevigen. Russische en Westerse politici vertellen wat zich achter de schermen afspeelt.

2doc: Poetin, Rusland en het Westen - vierdelige serie
Deel 1: De leiding nemen. Donderdag 13 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 2: De dreiging van de democratie. Donderdag 20 augustus om 23.50 uur op NPO 2

Deel 3: Oorlog. Donderdag 27 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 4Een nieuw begin. Donderdag 3 september om 23.50 uur op NPO 2
Na de uitzending 30 dagen hier te zien.

Deel 2 begint meteen slecht als Poetin het in 2006 wederom aan de stok heeft met een Westers land. Groot-Brittannië heeft spionageapparatuur op een drukke straat in Moskou geplaatst en de Russische veiligheidsdiensten hebben hier lucht van gekregen. Poetin meet de vondst breed uit in de internatonale media en gebruikt het als excuus om de mensenrechtenorganisaties in zijn land flink aan te pakken. Die worden volgens hem door internationale veiligheidsdiensten gefinancierd.

Ondertussen zijn er nogal onrustige verkiezingen in buurland Georgië. Na mislukte Russische onderhandelingen komt daar een pro-Westerse president aan de macht en Poetin is vastbesloten te voorkomen dat hetzelfde in Oekraïne gebeurt. Dus stuurt hij Kremlinadviseurs die ervoor moeten zorgen dat de verkiezingen in 2004 worden gewonnen door de door hem gewilde kandidaat: Viktor Janoekovitsj.

Dat gebeurt, nadat oppositieleider Viktor Joesjtsjenko wordt vergiftigd en er gerommeld wordt met de verkiezingsuitslagen. De verkiezingsfraude brengt echter een enorm protest teweeg onder de Oekraïense bevolking en na deze Oranjerevolutie wint Joesjtsjenko wint de herverkiezingen alsnog. De Kremlinadviseurs moeten vermomd in oranje petjes en sjaals weer richting Moskou.

Het betekent alweer een nederlaag voor Poetin en terwijl zijn buurlanden democratischer worden, wordt hijzelf juist dictatorialer. Zo verandert hij het kiessysteem zodat zijn partij vrijwel als enige overblijft. En de voorheen gekozen regionale leiders kunnen alleen nog door hém worden aangewezen. Rusland krijgt een verticale machtsstructuur met Poetin aan de top.

Ook in deel 2 van 'Poetin, Rusland en het Westen' komt weer een reeks toppolitici aan het woord. Opmerkelijk is hun eerlijkheid: zo vertelt voormalig Oekraïne-president Leonid Koetsjma dat Poetin hem dwong militair in te grijpen op het onafhankelijkheidsplein tijdens de Oranjerevolutie. Russische adviseurs geven lachend toe dat de Oekraiense presidentskandidaat Janoekovitsj niet meer dan een pop was in het hele verkiezingscircus dat zij om hen heen organiseerden.

In deel 2 verstevigt Poetin zijn greep op Rusland. Critici van het regime snoert hij de mond. Het Westen kijkt ondertussen met argusogen toe. De Koude Oorlog lijkt helemaal terug van weggeweest.

advertentie