2Doc:

3. oorlog

2Doc:

3. oorlog

In deel 3 van de serie zien we hoe de oorlog in Georgië de relatie tussen Rusland en de VS flink onder druk zet.

Fleur Verbeek

2doc: Poetin, Rusland en het Westen - vierdelige serie
Deel 1: De leiding nemen. Donderdag 13 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 2:
De dreiging van de democratie. Donderdag 20 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 3: Oorlog. Donderdag 27 augustus om 23.50 uur op NPO 2

Deel 4: Een nieuw begin. Donderdag 3 september om 23.50 uur op NPO 2
Na uitzending 30 dagen hier te zien.

In het grimmigste deel van het vierluik 'Poetin, Rusland en het Westen' zien we vooral veel bomaanslagen, tanks en verwoeste dorpen voorbijkomen. Grootmachten Rusland en de VS zijn in een wedstrijdje touwtrekken om het staatje Georgië verzeild geraakt en het land dreigt hierdoor in tweeën te worden gescheurd.

De onrust begint in 2004 als na turbulente verkiezingen de pro-westerse president Michail Saakasjvili aan de macht komt. Die zoekt aansluiting bij de Europese Unie en de NAVO en dit is tot groot ongenoegen van Poetin, die nog altijd grote invloed heeft in de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. Daar is het al jaren onrustig tussen Russische rebellen en het Georgische leger.

Het conflict escaleert als op 7 augustus Georgische strijdkrachten Zuid-Ossetië aanvallen. Saakasjvili rekent daarbij op militaire steun van bondgenoot VS, maar de Amerikanen durven zich niet te mengen in de strijd. Binnen vijf dagen zijn aan beide kanten honderden doden gevallen, hele dorpen verwoest en staan Russische troepen op de stoep van de hoofdstad Tbilisi.     

De Franse president Sarkozy vliegt ondertussen naar Rusland om de boel te sussen en krijgt beide partijen zo ver dat ze hun handtekeningen zetten onder een vredesakkoord. Dit akkoord lijkt Rusland echter de volgende dag al te breken: tanks rijden verder richting van Tbilisi. 

Het Witte Huis roept met spoed zijn hoogste veiligheidsadviseurs bijeen, maar twijfelt over ingrijpen. Weegt het risico meegezogen te worden in een oorlog tegen Rusland op tegen het verdedigen van de democratie in Georgië? Nooit eerder leken de twee supermachten zo dichtbij een oorlog.  

In deel 3 van 'Poetin, Rusland en het Westen' zit het achtjarige ambtstermijn van Poetin erop en moet hij tijdelijk plaatsmaken voor zijn collega Medvedev. Achter de schermen houdt hij echter strak de touwtjes in handen en wordt vrijwel niets besloten zonder zijn toestemming.

Over wát er besloten wordt achter die schermen doen opnieuw topstukken uit de internationale politiek openhartig hun verhaal. Van Saakasjvili zelf tot de Russische minister van Buitenlandse Zaken - allemaal geven ze hun kijk op wat er gebeurde in die zomermaanden van 2008. De kijker blijft achter met een onprettig gevoel. Want waren we nu echt zó dicht bij een nieuwe wereldoorlog?

advertentie