2Doc:

4. een nieuw begin

2Doc:

4. een nieuw begin

Na jaren van spanning tussen Rusland en de VS zoeken de landen in deel vier van de serie 'Poetin, Rusland en het Westen' juist toenadering tot elkaar.

Fleur Verbeek

2doc: Poetin, Rusland en het Westen - vierdelige serie
Deel 1: De leiding nemen. Donderdag 13 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 2: De dreiging van de democratie. Donderdag 20 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 3: Oorlog. Donderdag 27 augustus om 23.50 uur op NPO 2
Deel 4: Een nieuw begin. Donderdag 3 september om 23.50 uur op NPO 2
Na uizending 30 dagen hier te zien.

President Medvedev geeft het aan aan het begin van de film: de relatie tussen Rusland en de VS is in 2009 gezakt tot op het niveau van de Koude Oorlog.

Maar dat gaat veranderen, want met president Obama aan de macht gaat er een frisse wind waaien door het Witte Huis. De relatie moet 'gereset' worden en ter ondersteuning daarvan brengt Hillary Clinton een rode knop naar het Kremlin. 

Het is allemaal onderdeel van de politieke verleiding, want iedereen weet wat er op het spel staat. De belangrijkste nucleaire overeenkomst tussen de twee landen, het START-verdrag loopt bijna af en achter de schermen wordt koortsachtig aan een nieuw akkoord gewerkt. Verstrijkt de deadline van 5 december, dan mogen Rusland en de VS geen toezicht meer houden op elkaars wapenarsenaal.

Ook in het binnenland krijgt Medvedev één en ander voor zijn kiezen. De economische crisis slaat in alle hevigheid toe en duizenden Russische bedrijven gaan failliet. Poetin moet zelfs naar het stadje Pikaljovo vliegen om een cementfabriek met tienduizenden werknemers weer draaiende te krijgen.

Medvedev wil ondertussen het liefst hervormen. Hij bezoekt Silicon Valley en zoekt aansluiting bij de Wereldhandelsorganisatie. Openlijk spreekt hij over meer democratie en een vrijer Rusland. En hij pakt de corruptie aan: 63 procent van het Kremlin vliegt eruit.

De maatregelen maken Medvedev populair onder het Russiche volk, maar op de achtergrond is het nog steeds Poetin die de touwtjes in handen houdt.

Dat blijkt ook nu de leider, drie jaar later, steviger in het zadel zit dan ooit. Nog steeds probeert hij zijn invloed in de voormalige Sovjet-landen uit te bereiden. Oekraïne is door gevechten met Russische rebellen in tweeën gescheurd. De Krim is door Rusland geannexeerd. De Russen proberen ondertussen het hoofd rechtop te houden tussen de internationale sancties waarmee het Westen ze om de oren slaat. En twijfel bestaat allang niet meer: de Koude Oorlog die even ontdooid leek, is in al haar ijzigheid terug van weggeweest.

advertentie