Di 9 december, 9.55 uur op NPO2

Poetins weeskinderen, van Rusland naar Amerika

Di 9 december, 9.55 uur op NPO2

Poetins weeskinderen, van Rusland naar Amerika

Zit u morgenvroeg met de kinderen, of bent u aan het werk? Wij hebben de documentaire al voor u online gezet!

----------------------------------------------------------
2Doc: Poetins weeskinderen, van Rusland naar Amerika
Dinsdag 9 december, 9.55-11.00 uur, NPO2
----------------------------------------------------------

Van een vervallen Russisch weeshuis naar de Amerikaanse Disney-suburbia. Hoe zorg je voor vertrouwen en hechting als een gezin door internationale adoptie in één keer wordt uitgebreid van drie naar zes personen?

De Amerikaanse familie Diaz heeft een biologische dochter Cami van veertien jaar, maar wil graag een groot gezin. Als dat via de natuurlijke weg niet lukt, besluiten ze te adopteren. De elfjarige Masha is opgegroeid in een Russisch weeshuis en de familie Diaz haalt haar, samen met een vijfjarige jongenstweeling, op in Rusland.

Cami is al die tijd enig kind geweest en moet ineens de aandacht delen met haar nieuwe, nogal bewerkelijke broertjes en zusje. En de adoptiekinderen moeten eerst wennen aan de cultuurverschillen en de taalbarrière en zijn daarnaast niet gewend iemand dichtbij te laten komen. Voor de ouders volgt een lastige taak om hun vertrouwen te winnen en ze een veilige thuisbasis te geven.

Om dit proces van het opbouwen van nieuwe familiebanden te begeleiden en vertrouwen en hechting te bewerkstelligen, huren de ouders twee gespecialiseerde ontwikkelingspsychologen in. Emeritus professor Marvin is gespecialiseerd in ouder-kindrelaties en heeft op basis van de wetenschappelijke ontdekkingen van de laatste honderd jaar een wereldberoemd therapieprogramma ontwikkeld. Door het analyseren van de verbale en non-verbale expressie van zowel ouders als kinderen, geven ze inzicht in de consequenties van wat ze doen en hoe ze het doen.

In de documentaire worden archiefbeelden van wetenschappelijke experimenten gebruikt om deze ideeën te versterken. Vanuit verschillende perspectieven volgen we het lastige proces van binding en hechting. Gaat het de familie Diaz lukken, met behulp van gespecialiseerde ontwikkelingspsychologen en de wetenschap, een nieuwe, hechte familieband te creëren?

 

advertentie